Australië beschermt koraalrif tegen overbevissing
Het Australische parlement heeft een wet aangenomen die de visserij verbiedt rond circa eenderde van het uitgestrekte koraalgebied Great Barrier Reef. De maatregel, die op 1 juli ingaat, moet het leven in, op en rond het koraal beschermen.
De Australische minister van Milieu Kemp toonde zich zeer tevreden over de wet. Volgens hem zal het koraalrif ook andere bedreigingen, zoals de stijgende zeetemperatuur en vervuiling, beter weerstaan als er een kleinere aanslag wordt gedaan op het gebied door vissers.
Een recent onderzoek aan de universiteit van Queensland toonde aan dat als gevolg van de voorspelde hogere temperatuur van het zeewater de Great Barrier Reef over vijftig jaar grotendeels van de kaart is verdwenen. Koralen zijn uiterst gevoelig voor temperatuurswisselingen. Zij kunnen daardoor verbleken en sterven. Door het wegvallen van koralen verdwijnen ook planten en diersoorten.
Overigens blijft toerisme wel overal bij de Great Barrier Reef toegestaan. Kemp zei dat toeristen over enige tijd „meer vis en grotere vissen kunnen zien".
Milieuactivisten juichten het besluit van het parlement toe, maar drongen aan op strenge controle op overtreders. Kemp liet weten dat personen die het verbod negeren hoge boetes krijgen.
De Great Barrier Reef heeft een oppervlakte van circa 345.000 vierkante kilometer en is 2000 kilometer lang. Er leven zeker 1500 soorten vissen.