Binnenland

Reusachtige gasplaneet vermoed achter Neptunus (video)

PASADENA. Het zonnestelsel telt mogelijk geen acht, maar negen planeten. De suggestie van twee wetenschappers van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Caltech is het begin van een zoektocht naar het onbekende hemellichaam.

Redactie wetenschap
22 January 2016 12:18Gewijzigd op 16 November 2020 00:53
beeld ANP/Caltech
beeld ANP/Caltech

De hoogleraren astronomie Konstantin Batygin en Mike Brown hebben met wiskundige berekeningen op supercomputers bewijs gevonden voor het bestaan van een gigantische gasplaneet die in een uitgerekte elliptische baan om de zon trekt.

De planeet is echter nog door niemand waargenomen. „Er zijn sinds de oudheid twee planeten ontdekt, en dit is nummer drie.” Ze publiceerden hun vondst donderdag in de Astronomical Journal.

„Ik zou het geweldig vinden als wij hem zouden vinden”, zegt Brown. „Maar als een ander met die eer gaat strijken, vind ik het ook best. Ik hoop dat ons artikel mensen inspireert om de zoektocht naar de planeet te starten.”

De grote vraag is: waar komt de planeet vandaan? En hoe komt het dat deze zo’n aparte baan heeft? Brown oppert dat het object, voorlopig Planeet Negen genoemd, mogelijk te dicht bij Jupiter of Saturnus is gekomen, en uit zijn oorspronkelijke baan is gestoten.

Planeet Negen is tien keer zwaarder dan de aarde en staat verder van de zon af dan Neptunus. Een baan om de zon duurt 10.000 tot 20.000 jaar. Een ruimteschip moet 90 miljard kilometer afleggen om er te komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer