Bezoek Blair ultieme beloning voor Gaddafi
De Britse premier Blair brengt donderdag een historisch bezoek aan Libië. De ontmoeting van de Britse premier met de Libische leider Gaddafi markeert de definitieve metamorfose van de Libische kolonel van internationale paria tot gesprekspartner van het Westen.
Blairs bezoek is voorlopig de grootste beloning voor Gaddafi’s beslissing af te zien van het programma voor massavernietigingswapens.
In de verhouding tussen Libië en de westerse wereld heeft zich de afgelopen jaren een grote omslag voltrokken. De dooi begon toen Libië de verdachten van de aanslag boven Lockerbie uitleverde. In 1988 kwamen 270 mensen om het leven toen een toestel van de Amerikaanse maatschappij PanAm door een bomexplosie boven de Schotse stad neerstortte. De Libiërs werden in Nederland volgens Schots recht berecht. Op deze manier nam Libië afstand van de beschuldiging het internationale terrorisme jarenlang te hebben gesteund.
Geheime onderhandelingen tussen Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Libië leidden er in december 2003 toe dat het Noord-Afrikaanse land zijn programma voor de productie van massavernietigingswapens opgaf en instemde met inspecties van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA).
Het precieze tijdstip van Blairs aankomst in Tripoli is tot nu toe geheimgehouden. Gaddafi zal hem ontvangen in een traditionele bedoeïenentent. Het gaat om het eerste bezoek van een Britse premier aan Libië sinds het land in 1951 onafhankelijk werd.
De Britse oppositie noemde het bezoek van de premier „ongepast” en „kwetsend voor de nabestaanden van Lockerbie”, iets wat een woordvoerder van de nabestaanden overigens tegensprak. Blair verdedigde zijn reis door te zeggen dat „wij landen die het terrorisme en de ontwikkeling van massavernietigingswapens willen afzweren de hand van partnerschap moeten reiken.”