Binnenland

Vervolging veelplegers grote steden succesvol

Justitie in de grote steden zit veelplegers steeds meer op de huid. Amsterdam heeft een speciale officier van justitie voor de aanpak van veelplegers aangesteld, in Rotterdam bleek woensdag dat draaideurcriminelen zwaarder kunnen worden gestraft en ook Den Haag boekt succes met de vervolging van veelplegers.

ANP
25 March 2004 10:20Gewijzigd op 14 November 2020 01:04

„Wij hebben één officier vrijgesteld van zittingen zodat hij zich volledig op deze doelgroep kan richten”, lichtte een woordvoerster van het openbaar ministerie in Amsterdam woensdag toe. „Het gaat om hardekernjongeren, verslaafden, criminele illegalen en niet-verslaafde veelplegers.”

Veelplegers veroorzaken veel overlast omdat ze grote hoeveelheden ’kleine’ vergrijpen plegen. Justitie in Amsterdam wil van alle draaideurcriminelen een dossier aanleggen, zodat bij een volgende misstap snel duidelijk is wat iedereen te doen staat.

In Rotterdam kunnen veelplegers voortaan op strengere straffen rekenen. De rechtbank steunt grotendeels de hardere aanpak die het openbaar ministerie twee weken geleden voorstelde, zo bleek woensdag bij de uitspraak tegen vier verdachte draaideurcriminelen.

Justitie vroeg dubbel zo zware straffen voor vergrijpen zoals winkeldiefstal, auto-inbraak en heling. Zij legde diverse feiten tegelijkertijd aan de rechter voor. Aan de celstraf wordt hulpverlening gekoppeld.

De rechtbank vond dubbele straffen iets te ver gaan. Justitie wilde bijvoorbeeld per winkeldiefstal voortaan vier in plaats van twee weken cel. De rechtbank vond drie voldoende.

Het openbaar ministerie is niettemin tevreden. „Het gaat ons erom dat de veelpleger bereikbaar wordt voor hulpverlening en de kans krijgt zijn gedrag te veranderen”, zei de Rotterdamse persofficier B. den Hartigh.

Ook Den Haag maakt vorderingen bij de aanpak van draaideurcriminelen, meldde de gemeente woensdag. Van de top-500 van veelplegers in de stad zijn er sinds 2003 aan de officier van justitie 300 voorgeleid. Degenen die de rechter veroordeelt, komen gemiddeld vier maanden in de gevangenis terecht.

Ondanks de voortgang is Den Haag nog niet tevreden. „Het aantal veelplegers dat terugvalt in crimineel gedrag is nog veel te hoog”, aldus een woordvoerder. De komende jaren bestrijdt de gemeente de terugval onder meer met zorgprogramma’s voor verslaafde veelplegers.

In navolging van Rotterdam en Amsterdam begint Den Haag dit jaar met de Strafrechtelijke Opvang Verslaafden (SOV). Dat is een traject waarin criminele verslaafden in maximaal twee jaar verplicht afkicken en onder begeleiding worden klaargestoomd voor terugkeer in de maatschappij. Maximaal dertig verslaafden kunnen tegelijk terecht bij SOV.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer