Vertrouwen oppositie in Van der Steur bijna op
DEN HAAG (ANP). Bijna de hele oppositie in de Tweede Kamer heeft weinig vertrouwen meer in justitieminister Ard van der Steur. De partijen vinden dat de minister patholoog-anatoom George Maat niet goed heeft behandeld en de Kamer bewust te karig heeft ingelicht over deze kwestie. Een motie van wantrouwen werd echter verworpen.
De motie was ingediend door de SP en kreeg steun van PVV, Partij voor de Dieren, Groep Bontes/Van Klaveren en 50PLUS - samen 32 zetels. Maar deze motie ging een stap te ver voor de andere oppositiepartijen.
CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks vinden wel dat Van der Steur zijn informatieplicht aan de Tweede Kamer beter moet uitvoeren. Ze wilden dat hij daarover een plan zou maken met de premier en voor 1 maart de Kamer daarover zou informeren. Maar ook deze motie werd tijdens een urenlang debat verworpen, met 74 stemmen tegen en 63 voor.
De kwestie draaide om een lezing die Maat vorig voorjaar had gegeven over MH-17-slachtoffers, waarbij hij foto’s toonde. Dat viel verkeerd bij Van der Steur, waarna Maat op non-actief werd gesteld, nog voordat er onderzoek was gedaan. Dat was een besluit van de politie, aldus de minister, die ontkende dat hij de korpschef daartoe had aangestuurd.
Uiteindelijk bleek dat Maat niets te verwijten viel. Maar informatie daarover kwam niet naar de Kamer, hoewel de oppositie daar meermalen om vroeg. Toen dat uiteindelijk wel gebeurde, was het merendeel zwart gelakt. Ook werd er informatie vertrouwelijk gehouden, waardoor de partijen die wel mochten lezen, maar erover moesten zwijgen. De oppositie was daar woest over. Nadat alle informatie door toedoen van Maat zelf naar buiten was gekomen, bood de minister hem vorige week excuses aan.
De minister gaf aan verschillende lessen te trekken uit de affaire. Hij zal voortaan niet vanuit emoties reageren maar zakelijk blijven. Ook zal hij eenduidiger zijn in zijn bewoordingen en sneller iets naar de Tweede Kamer sturen. Intern wordt al gewerkt aan een verbeterplan.