Groeten uit Middelburg
Middelburg. Wat ooit de middelste burcht op het eiland Walcheren was, is nu het bestuurlijke hart van de provincie Zeeland. Qua architectuur en historie is de hoofdstad zeker een bezoek waard. Monumentaal is de abdij, die oorspronkelijk uit 1125 stamt. Oorspronkelijk, want de Tweede Wereldoorlog hield verschrikkelijk huis in de trots van Zeeland. De hele binnenstad, waaronder het abdijcomplex, met de bijbehorende Nieuwe Kerk en de Lange Jan (de toren rechts op de foto), en het stadhuis brandden uit, vermoedelijk als gevolg van Franse brisantgranaten.
De Middelburgers begonnen tijdens de bezetting al met de wederopbouw. Inundatie (onderwaterzetting) en geallieerde bombardementen beschadigden eind 1944 de stad opnieuw hevig.
Anno 2016 mag het stadshart er zijn. Zeker de Nieuwe Kerk, de Lange Jan en het stadhuis doen vermoeden dat het een historisch hart is. De Nieuwe Kerk bevat de praalgraven van de admiraalbroers Johan en Cornelis Evertsen, die beiden in 1666 sneuvelden. In de abdij is nu het provinciehuis gevestigd.
Frappant blijft het dat een stad –die tot 1675 de vijfde stad van de Nederlandse republiek was, met 30.000 inwoners groter dan Den Haag en Utrecht en belangrijke kamers van de Oost- en West-Indische Compagnie herbergde– nu met iets meer dan 40.000 ingezetenen een klein provinciestadje is. Niettemin blijft de gemeente met zijn 1150 monumenten een bezoek meer dan waard. Groeten uit Middelburg.
Dit is het vierde deel in een serie foto’s uit het boek ”Over Zeeland” van luchtfotograaf Karel Tomeï.