Buitenland

Chinees regime reageert koeltje op verkiezingszege oppositie in Taiwan

TAIPEI. China heeft de verkiezingsoverwinning van de Taiwanese presidentskandidaat Tsai Ingwen, die een onafhankelijke toekomst van haar land voorstaat, zaterdag koeltjes ontvangen. Tsai vertegenwoordigt de oppositiepartij DPP in de eilandstaat en staat tegenover de pro-Chinese Kwomintangpartij.

Redactie buitenland
18 January 2016 10:13Gewijzigd op 16 November 2020 00:45
TAIPEI. Alsof er niets was gebeurd, poseerden vandaag toeristen bij de erewacht bij het monument voor Sun Yat Sen in de grote  Herdenkingshal die rondom het standbeeld van de grondlegger van de Taiwanese staat is gebouwd.  Taiwan stemde zaterdag voor een
TAIPEI. Alsof er niets was gebeurd, poseerden vandaag toeristen bij de erewacht bij het monument voor Sun Yat Sen in de grote Herdenkingshal die rondom het standbeeld van de grondlegger van de Taiwanese staat is gebouwd. Taiwan stemde zaterdag voor een

De regering in Peking herhaalde haar afwijzing van onafhankelijkheid voor Taiwan, maar voegde in één adem toe dat zij zich blijft inspannen voor vrede en stabiliteit tussen China en Taiwan.

China belet Taiwan al decennialang bondgenoten te maken en zich aan te sluiten bij internationale organisaties en daarin komt voorlopig geen verandering. Peking dringt juist aan op hereniging van Taiwan met het Chinese vasteland.

De presidentskandidaat van de Democratische Progressieve Partij (DPP) eiste zaterdag de overwinning in de presidentsverkiezingen op en haar rivaal Eric Chu van de regerende Kwomintangpartij erkende zijn nederlaag en kondigde zijn aftreden als partijleider aan.

Chu had gehoopt zijn partijgenoot Ma Ying Jeou, die na twee ambtstermijnen niet meer aan de presidentsverkiezingen mocht deelnemen, op te volgen. Chu’s partij is voorstander van toenadering tot China.

De 59-jarige Tsai, een in Londen gepromoveerde juriste, wordt de eerste vrouwelijke president van Taiwan. Haar bijnaam luidt nu al ”de Angela Merkel van Azië”. Ze geldt als een intelligente en gewetensvolle politicus.

Tsai noemde haar triomf een nieuw signaal hoezeer de democratie in Taiwan wortel heeft geschoten. De uitslag zou tonen dat het Taiwanese volk een regering wil die „standvastig de soevereiniteit van het land verdedigt.”

Maar ook zij voegde daaraan toe dat ze de status quo wil handhaven. Beide zijden van de Straat van Taiwan dragen verantwoordelijkheid voor het vinden van een voor beide partijen aanvaardbare omgangswijze, zei Tsai.

Zuid-Chinese Zee

Taiwans internationale bewegingsruimte moet wel worden geëerbiedigd. Tsai wil in elk geval de banden met Japan aanhalen. Ook pleit ze voor een vreedzaam eind aan de strijd om de zeggenschap in de Zuid-Chinese Zee. China claimt de baas te zijn in die zee, maar Taiwan, Maleisië, Brunei, Vietnam en de Filipijnen maken ook aanspraken. Over de Zuid-Chinese Zee passeert jaarlijks voor 5 biljoen dollar aan handelsverkeer.

Een van de belangrijkste doelstellingen van Tsai is het verenigen van haar land, zei ze. Verder maakt ze zich sterk voor betaalbare woningen, hogere lonen en een kortere werkweek.

Tsai’s partij DPP won ook de parlementsverkiezingen van zaterdag en krijgt een comfortabele meerderheid van 68 zetels in het 113 leden tellende parlement.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer