Vissers laken „valse start” aanlandplicht
URK. De komst van de zogeheten aanlandplicht voor de gemengde visserij op onder meer de Noordzee heeft in de eerste weken van januari geleid tot botsingen tussen Nederlandse vissers en de controlediensten.
De controleurs bleken niet op de hoogte van een vrijstelling die recent in de regelgeving is opgenomen. De organisatie van kottervissers VisNed spreekt in haar jongste nieuwsbrief, die dit weekeinde werd verspreid, van „een valse start” en „een brevet van onvermogen.”
De aanlandplicht die de Europese Unie op 1 januari heeft ingevoerd, verplicht vissers om bijvangst (jonge ”ondermaatse” vis en onverkoopbare soorten) mee te nemen naar de haven. Voorheen werd die weer teruggegooid in zee. Voor ondermaatse tong geldt echter een uitzondering: vissers die hun net van een zogeheten ontsnappingspaneel hebben voorzien, mogen te jonge vis alsnog overboord zetten.
Tot frustratie van VisNed zorgde het inspectieschip Barend Biesheuvel van de Nederlandse kustwacht in de eerste week van januari als eerste voor problemen met de vissers. De controleurs wisten niet van de vrijstelling en waren ook niet bekend met de lijst van vissersschepen die hiervan gebruikmaakten. Deze lijst wordt volgens VisNed opgesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Afgelopen week kwam het in de Duitse Bocht –het deel van de Noordzee dat grenst aan Duitsland en Denemarken– tot botsingen met controleurs op de Duitse inspectieschepen Seefalke en Meerkatze. Die bleken volgens VisNed evenmin op de hoogte van de vrijstelling en ook niet van het feit dat de aanlandplicht gefaseerd wordt ingevoerd en niet voor alle vormen van bijvangst geldt. Nederlandse vissers werden door de Duitsers bovendien aangesproken op het feit dat de elektronische vangstregistratie nog niet is aangepast aan de aanlandplicht. Daarvoor is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verantwoordelijk. De Nederlandse overheid heeft de vissers een verklaring verstrekt waaruit dat blijkt, maar die werd door de Duitsers „voor kennisgeving aangenomen”, aldus VisNed.
Europarlementariër Van Dalen (ChristenUnie-SGP) heeft staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) gevraagd in te grijpen, toen die donderdag op bezoek was bij de visserijcommissie van het Europees Parlement. „Het is gewoon Nederlandertje pesten. Nederland moet als voorzitter snel de landen rondom de Noordzee bijeenroepen. Dit kan zo niet”, aldus Van Dalen. Hij vindt dat vissers moeten kunnen vertrouwen dat „overal dezelfde regels gelden en gelijk worden gehandhaafd.”
De NVWA stelt in een reactie dat met de controlerende instanties in andere lidstaten overleg wordt gevoerd om ervoor te zorgen dat „iedere visser op elke plek binnen de Europese Unie” te maken krijgt met dezelfde regels.