Weinig animo in Suriname voor condoléanceregister Juliana
Ondanks de warme gevoelens van veel Surinamers voor het Nederlands koninklijk huis, is het opvallend dat tot nu toe slechts weinigen het condoleanceregister voor prinses Juliana in de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo hebben ondertekend. Dat register ligt er sinds maandag.
Het is in Suriname niet echt traditie om middels het tekenen van condoleanceregisters blijk te geven van medeleven, als het gaat om hooggeplaatste personen in het buitenland. Tot de eersten die hun medeleven hebben betoond door hun handtekening in het register te plaatsen, behoren president Ronald Venetiaan, leden van zijn kabinet en parlementariërs.
Maandag bestond de gelegenheid voor hoogwaardigheidsbekleders en leden van het corps diplomatique om het register te tekenen. Sinds een dag later kunnen ’gewone’ burgers dat doen, met uitzondering van de dagen in het weekeinde, tot en met maandag.
Dinsdag zal de visumbalie van de Nederlandse ambassade in Paramaribo voor enkele uren gesloten zijn. Het ambassadepersoneel zal dan in de gelegenheid zijn de uitvaartplechtigheden in Nederland via de TV te volgen.
President Venetiaan zei zaterdag in reactie op het verscheiden van de prinses, dat zijn generatie het nog steeds heeft over koningin Juliana. Voor die generatie was ze de verpersoonlijking van de band tussen het koningshuis en de vroegere kolonie Suriname. De warmte van de band bleek vooral in 1978, toen de toenmalige koningin een staatsbezoek aan Suriname bracht.
Uitzendingen van het NOS–journaal met beelden van de vroegere koningin, die door BVN naar Suriname worden geseind, worden door ouderen op de voet gevolgd. Dat is een teken dat met het verstrijken van de jaren hun gevoelens voor het Koninklijk Huis niet zijn weggeëbd. Jongeren in het onafhankelijke Suriname kijken echter anders tegen de band aan.