Binnenland

Grutto boert achteruit ondanks bescherming

Het huidige beleid om de Nederlandse weidevogels te beschermen sorteert „onvoldoende” effect. Dat stelde Wageningen Universiteit en Research woensdag naar aanleiding van onderzoek. Zo is de gruttopopulatie tussen 1990 en 2000 ondanks beheersovereenkomsten met boeren met 40 procent teruggelopen.

ANP
24 March 2004 15:39Gewijzigd op 14 November 2020 01:04

„De grutto neemt landelijk nog steeds snel in aantal af, terwijl kritische soorten als watersnip en kemphaan al vrijwel volledig uit het agrarisch gebied zijn verdwenen”, concluderen de onderzoekers van Wageningen, SOVON Vogelonderzoek Nederland en onderzoeksbureau Alterra. Om de weidevogels daadwerkelijk te beschermen zijn „verdergaande maatregelen” als verhogen van de grondwaterstand nodig.

In het onderzoek is gekeken naar de effecten van de beheersovereenkomsten, die met boeren gesloten zijn. De vier algemeenste weidevogels - scholekster, grutto, kievit en tureluur - zijn daarbij geteld en in de gaten gehouden. Het aantal grutto’s, zo is hierbij gebleken, neemt in beheersgebieden niet extra toe. De kievit neemt in deze gebieden zelfs in aantal af.

De onderzoekers schrijven dit toe aan de vorm van de gesloten beheersovereenkomsten, waarvan de belangrijkste regel is dat er pas na begin juni gemaaid mag worden. Met deze regel wordt voorkomen dat de maaimachines de nesten verstoren of de kuikentjes versnipperen. „De kievit geeft echter de voorkeur aan kort grasland.”

Volgens de onderzoekers zijn de huidige afspraken voor het beheer „op zichzelf positief” voor bijvoorbeeld de grutto, maar gaan ze niet ver genoeg. Naast verhoging van de grondwaterstand in sommige gebieden pleiten zij ook voor specifieke afspraken en maatregelen per gebied. Met „voldoende variatie in beheer” moeten de verschillende weidevogelsoorten meer een eigen plek krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer