Kerk & religie

Deventer Lebuinuskerk luidt de noodklok

DEVENTER. „Lebuinuskerk vraagt geld van gemeente Deventer”, twitterde omroep RTV Oost donderdag, „jaarlijks tekort van ruim 50.000 euro.” Wat is er aan de hand met de kerk van, eens, Jacobus Revius? Wytze de Jong: „We hebben veel te bieden, maar kunnen het niet alleen. De Lebuinus is van ons allemaal.”

A. de Heer
15 January 2016 10:45Gewijzigd op 16 November 2020 00:42
DEVENTER. De Lebuinuskerk is hét gezicht van Deventer. De stichting die het bedehuis exploiteert kampt echter met grote tekorten. beeld RD, Henk Visscher
DEVENTER. De Lebuinuskerk is hét gezicht van Deventer. De stichting die het bedehuis exploiteert kampt echter met grote tekorten. beeld RD, Henk Visscher

De Jong is voorzitter van de stichting Exploitatie Lebuinuskerk. Woensdagavond maakte hij, tijdens een vergadering van de Deventer gemeenteraad, gebruik van de mogelijkheid om in te spreken bij de behandeling van een raadsvoorstel over een ”principelijn Religieus Erfgoed”.

Wat is er aan de hand?

„Als stichting lopen we de laatste jaren aan tegen een groot tekort op de exploitatie van onze Lebuinus. Dat kan zo niet langer doorgaan.”

Een tekort van 50.000 tot 80.000 euro per jaar, meldde RTV Oost donderdag?

„Over zulke bedragen praat je, ja. Een tijdlang hebben we die tekorten als protestantse gemeente zelf gedragen. Maar op een gegeven moment zeiden we: onze eerste verantwoordelijkheid ligt op het terrein van de Evangelieverkondiging. We hebben toen de stichting Exploitatie Lebuinuskerk opgericht. Per 1 januari heeft die een nieuw bestuur. En we proberen er nu alles aan te doen om mensen te mobiliseren, ervan te overtuigen dat de verantwoordelijkheid voor de Lebuinus bij ons allemaal ligt.”

Dreigt sluiting van de Lebuinus?

„Dat niet direct. Maar er moet wel wat gebeuren.”

Woensdagavond vroeg De Jong het Deventer gemeentebestuur dan ook om „ruggensteun, ook vanuit de Deventer gemeenschap. Samen moeten wij de Lebuinus openhouden en zorgen voor een sluitende exploitatie. De Lebuinus is kerk in de samenleving, is kerk in de stad.”

De voorzitter wees er onder meer op dat het middeleeuwse bedehuis Unesco-werelderfgoed is en –„dankzij onze vrijwilligers”– elke dag open is voor bezoekers. Jaarlijks trekt de kerk 50.000 toeristen, en daarnaast zo’n 30.000 mensen uit Deventer en omgeving „die op zoek zijn naar rust, naar bezinning, of die willen genieten van de prachtige Lebuinus.”

In dat kader vroeg hij het gemeentebestuur om „mee te doen” waar het gaat om onder meer het terugbrengen van „onze belangrijkste kostenpost”, de energiekosten, te participeren in het verzekeringsrisico van de kerk en „mee te denken” over de „noodzakelijke onderhoudskosten die ook in de toekomst op ons af zullen komen.”

Hoe reageerde het gemeentebestuur?

„De discussie ging daar niet echt over, die ging natuurlijk meer over de nota religieus erfgoed als geheel. Daarin komen ook de andere Deventer kerken aan de orde. Maar je kon wel begrip voor ons standpunt merken, zo van: We kunnen ons niet voorstellen dat de Lebuinus ooit zou moeten sluiten. De Lebuinus is een icoon.

Ik hoop dus dat onze boodschap duidelijk is geweest. Want de noodzaak om te komen tot een kloppende begroting is groot. Willen we de Lebuinuskerk openhouden, dan is het gewoon alle hens aan dek.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer