Economie

Parlevliet: Scholvisser, ga met supers in zee

AMERSFOORT. Scholvissers zouden voor een deel van hun vangst vaste prijsafspraken moeten maken met supermarktketens of een samenwerking aan moeten gaan met de verwerkende indus­trie. Volgens voorzitter Diek Parlevliet van het Nederlands Visbureau komt dat de gemiddelde prijsvorming van schol ten goede.

14 January 2016 12:13Gewijzigd op 16 November 2020 00:40
beeld ANP
beeld ANP

Parlevliet deed zijn uitspraak woensdag op de nieuwjaarsbijeenkomst van de promotieorganisatie in Amersfoort. „Het jaar 2015 was voor de Nederlandse visserij over het algemeen een succesvol jaar met goede vangsten en prijzen op de visafslagen”, zei hij. Parlevliet verwees daarbij expliciet naar het herstel van de scholprijs in 2015, na een dieptepunt van 2014, toen de vissers zware verliezen leden.

„Het is niet goed voor de afzet als prijzen te snel omhooggaan. Veel vis gaat naar de supermarkten. Een product als schol is daarbij gemakkelijk te vervangen door goedkopere vis. Als dat gebeurt, zul je zien dat de scholprijs inklapt. Het zou jammer zijn als de markt die nu is opgebouwd, weer verloren gaat. Dat gevaar is best groot”, aldus de voorzitter.

In een toelichting op zijn uitspraak verwijst Parlevliet desgevraagd naar de schommeling in de scholprijs. „Het ene jaar krijgt de visserman er 80 cent voor, het andere jaar het dubbele. Daar kan de verwerkende industrie niet mee uit de voeten. Het is beter om een deel op voorhand te verkopen en de dagmarkt te reserveren voor de vershandel.”

Secretaris Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond ziet niets in Parlevliets pleidooi. „Voor de kottervisserij, onze achterban, is dat geen oplossing. Kijk maar wat er in de groentesector is gebeurd: als de veilingklok niet meer het belangrijkste is, ben je overgeleverd aan de macht van de grote supermarkten. Die zetten uiteindelijk ook de tussenhandel buitenspel.” Berends vreest daardoor juist blijvend lage prijzen.

Een ander aspect is dat de vissers er belang bij hebben dat alle vissoorten verkocht worden. „Supers zullen vooral in schol en tong geïnteresseerd zijn en daar afspraken over willen maken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer