Politiek

PvdA liet kans op Kamervoorzitterschap lopen

DEN HAAG. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft een kans laten lopen om de nieuwe Kamer­voorzitter te leveren. VVD, CDA en D66 zouden graag PvdA-Kamerlid Vermeij als voorzitter zien, maar de sociaal­democraten wilden niet dat andere fracties zouden bepalen wie zij naar voren zouden moeten schuiven als kandidaat. Vervolgens koos de PvdA-fractie voor fractiegenoot Arib.

13 January 2016 11:32Gewijzigd op 16 November 2020 00:38
Voorzitterhamer Tweede Kamer. beeld ANP
Voorzitterhamer Tweede Kamer. beeld ANP

Ingewijden onthulden het nieuws over de voorkeur van VVD, CDA en D66 woensdagmorgen in het Algemeen Dagblad. „We wisten dat Vermeij erg goed lag en een grote kans maakte. Maar de buitenwacht bepaalt niet wie onze kandidaat is. Voor de uitstraling naar buiten toe was de eenheid belangrijker”, zo zegt een anonieme PvdA’er in de krant.

Dinsdagmiddag verklaarde VVD-fractievoorzitter Zijlstra tegenover een groepje journalisten dat de kandidatuur van de PvdA’er Arib geen draagvlak heeft binnen de VVD. Dat was ook de reden dat de liberalen op het laatste nippertje hun fractiesecretaris, Kamerlid Elias, naar voren schoven.

De Tweede Kamer kiest woensdagmiddag een nieuwe voorzitter kiezen als opvolger van de VVD’er Van Miltenburg. De verkiezing van de voorzitter vindt in maximaal vier stemrondes plaats. De eerste ronde is een vrije stemming. Ieder Kamerlid mag ieder Kamerlid kiezen, ook als hij of zij zich geen kandidaat stelde.

Als er uit de eerste ronde niemand komt die de absolute meerderheid van de stemmen achter zich krijgt, volgt een tweede vrije stemmingsronde. Als er maar drie of vier Kamerleden stemmen halen bij de tweede stemmingsronde en niemand de absolute meerderheid krijgt, komt er een derde stemming tussen de twee kandidaten die het hoogste aantal stemmen hebben behaald in de tweede stemmingsronde.

Als er wel meer dan drie of vier Kamerleden in de tweede ronde stemmen krijgen dan vindt een derde ronde plaats waarin alleen de drie (of vier) Kamerleden mee mogen doen die de meeste stemmen krijgen in de tweede ronde.

Als dan nog geen kandidaat de absolute meerderheid krijgt, komt er een vierde ronde. Wanneer in die verkiezingsronde met twee kandidaten de stemmen staken, beslist het lot.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer