Krimpen aan den IJssel werkt niet op zondag aan Algerabrug
KRIMPEN A/D IJSSEL. Het college van Krimpen aan den IJssel blijft bij zijn besluit om de zondag als werkdag te mijden bij gepland groot onderhoud aan de Algerabrug in de zomer. Het voornemen kreeg dinsdagavond de nodige kritiek tijdens een langdurige informatieve raadscommissievergadering.
Namens de Krimpense bedrijven pleitten twee ondernemers ervoor om niet pas op maandag 25 juli, maar de vrijdagavond ervoor al te starten met het onderhoud. Deze variant, waarin ook de zondag als werkdag was meegenomen, zou de opleverdatum, zaterdag 30 juli, vervroegen tot donderdag 28 juli. De bedrijven zouden zo op vrijdag geen last meer hebben.
Groot struikelblok voor het werken op zondag bleek echter de forse geluidsoverlast die het onderhoud dan voor de aangrenzende Sebakerk zou opleveren. Behalve de Krimpense gereformeerde gemeente gebruikt ook de hersteld hervormde gemeente van Ouderkerk aan den IJssel het godshuis. In totaal trekt de kerk ’s zondags zo’n 5000 bezoekers in vier diensten. De ondernemers stelden daarom voor om het werk rond de kerkdiensten stil te leggen.
Oppositiepartijen VVD, D66 en Stem van Krimpen (SvK) ondersteunden de wens van de ondernemers. SvK-fractievoorzitter Jaarsma opperde hierbij dat de kerkgangers ook eenmalig naar sporthal De Boog zouden kunnen uitwijken. Zij vroeg zich af of de kerkgangers geen rekening met de ondernemers konden houden.
De ChristenUnie, die zich enkele weken terug nog bij de ondernemers aansloot, nam dinsdag de reactie van het college over, evenals de coalitiepartijen SGP, Leefbaar Krimpen, PvdA en CDA. Wethouder Oosterwijk (SGP) verklaarde onder meer dat de totale periode van overlast door de ”vrijdagvariant” zou toenemen, en dat de kosten hoger zouden uitvallen. Het werken op de zondag zou bovendien op weerstand van meer dan een derde van alle inwoners kunnen rekenen.
Dit laatste aspect weegt het zwaarst, erkende fractievoorzitter Ruissen van de grootste coalitiepartij SGP na afloop. „Het blijft een totaalafweging.” Het voorstel van Jaarsma noemde hij onredelijk. „Alle kerkgangers zouden niet eens in de sporthal passen.”