Politiek

Vertrouwen creëren om terrorisme aan te pakken

DEN HAAG (ANP). Meer dan zestig afspraken zijn maandag gemaakt op een internationale bijeenkomst maandag in Den Haag over buitenlandse strijders. Maar dat er meer vertrouwen is gekomen tussen de verschillende spelers is het belangrijkste resultaat van de dag, zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken na afloop.

11 January 2016 19:10Gewijzigd op 16 November 2020 00:35

Het ging om beleidsmakers, politici, wetenschappers en mensen in het veld (zoals politie, inlichtingendiensten, douane) samen te brengen en het vertrouwen te versterken. „Zij ontmoeten elkaar niet iedere dag”, aldus Koenders. Het ging volgens hem om heel praktische zaken zoals inlichtingendiensten die hun bronnen willen beschermen. Of computersystemen die niet op elkaar aansluiten.

De top liet zien dat er geen nieuwe politieke verklaringen nodig zijn, maar dat genomen maatregelen worden uitgevoerd, zei Nassar Bourita van het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zijn land was samen met Turkije co-voorzitter van de top. „De top toonde de sterke politieke wil om meer samen te werken tegen buitenlandse strijders”, verklaarde de Turkse onderminister Sabahattin Öztürk van Binnenlandse Zaken.

Op Koenders uitnodiging waren zo’n 250 vertegenwoordigers van de antiterreurorganisatie Global Counterterrorism Forum (GCTF) en de Anti ISIS-coalitie samengekomen. Het was voor het eerst dat beide groepen samen de strijd tegen buitenlandse strijders bespraken. Naast bewindslieden uit getroffen landen zoals Nigeria, Tunesië en Frankrijk, waren er ook vertegenwoordigers van onder meer VN, EU, Interpol en Europol.

Volgens Koenders vereist het hedendaagse terrorisme dat landen steeds alert zijn. „Je moet altijd sneller dan de andere kant zijn.” Die andere kant wordt namelijk steeds inventiever en gebruikt de modernste technologie. Daarom zijn er tientallen „extreem praktische” afspraken gemaakt, aldus Koenders. Zo moet bijvoorbeeld de financiering van terroristen beter worden verstoord, moeten landen meer informatie aan Interpol verstrekken om reizende terroristen sneller te ontdekken, maar ook over re-integratie en de-radicalisering zijn afspraken gemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer