V-Raad velt geen oordeel over moord Yassin
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal tot onvrede van de Palestijnen geen resolutie aannemen waarin de Israëlische liquidatie van Hamas-leider Yassin wordt veroordeeld. De vijftienkoppige raad is onderling verdeeld. Vooral de Amerikanen, die vetorecht hebben, willen zich niet binden aan een eenzijdige, veroordelende tekst.
De Israëlische VN-ambassadeur Dan Gillerman heeft de Verenigde Naties vanochtend (Nederlandse tijd) op zijn beurt beschuldigd van „hypocrisie.” Hij hekelde pogingen om de Israëlische liquidatie van sjeik Yassin veroordeeld te krijgen, terwijl „nog niet één resolutie, nog niet één presidentiële verklaring door deze raad is aangenomen om het opzettelijke afslachten van onze onschuldige burgers aan de kaak te stellen.”
De Palestijnse vertegenwoordiger bij de VN, Nasser al-Kidwa, had het debat geopend met het verzoek om „de nieuwe Israëlische misdaad” te veroordelen. Nu een veroordeling door een dreigend Amerikaans veto wordt geblokkeerd, overwegen de Arabische landen de zaak voor te leggen aan de Algemene Vergadering van de VN.
De mensenrechtencommissie van de VN, momenteel bijeen in Genève, houdt woensdag een speciale vergadering over de moord op Yassin. Een verzoek daartoe werd door een meerderheid van de 53 aangesloten landen aangenomen. Voor het voorstel stemden vooral ontwikkelingslanden, tegen stemden de Verenigde Staten, Australië en Eritrea. De meeste Europese landen onthielden zich van stemming. De commissie kan Israël berispen voor de moordaanslag op Yassin, maar heeft niet de bevoegdheid verdere sancties op te leggen.
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shalom, onderstreepte vanochtend tegenover de Israëlische radio nog eens dat de Joodse staat de leiders van extremistische Palestijnse groepen zal blijven opjagen en uitschakelen. Hij bracht bovendien nog eens onder de aandacht dat Israël nog altijd van plan is de Palestijnse leider Arafat te verbannen. Die zit al tweeënhalf jaar vast in zijn gehavende hoofdkwartier in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Andere bronnen beweerden dat na Yassin ook Arafat en Hezbollah-leider Hassan Nasrallah op de lijst staan om te worden gedood.
Israël mag zichzelf wat de Amerikaanse president Bush betreft verdedigen tegen Palestijns geweld, maar de Joodse staat moet rekening houden met de gevolgen. Bush zei dat hij volgende week, als de veiligheidssituatie het toelaat, een Amerikaanse delegatie naar Israël wil sturen om te proberen het door de Verenigde Staten gesteunde vredesproces nieuw leven in te blazen.
Het Witte Huis drong dinsdag bij Israël aan op maximale terughoudendheid, nadat de regering in Jeruzalem eerder op de dag had gemeld dat alle Palestijnse militante leiders kans lopen geliquideerd te worden. De Amerikaanse regering verklaarde ernstig verontrust te zijn door de aanslag. Na de liquidatie dreigde Hamas met acties tegen Israël en de VS. „We willen de partijen terug aan tafel krijgen om het vredesproces weer op het spoor te krijgen”, zei zegsman McClellan.
De Hamas-beweging schoof dinsdag Abdel Aziz al-Rantissi naar voren als de nieuwe sterke man in de Palestijnse gebieden, en dan vooral in de Gazastrook, het belangrijkste bolwerk van de organisatie. Khaled Meshaal, die in ballingschap leeft en in Libanon zou verblijven, blijft leider van het politieke bureau. Hij noemde al-Rantissi de „binnenlandse leider”, aldus de Israëlische krant Ha’aretz. Zowel al-Rantissi als Meshaal, beiden mannen van de harde lijn, kondigde vergeldingsacties aan tegen de Israëliërs.
De 56-jarige al-Rantissi was woordvoerder van Hamas in de Gazastrook. Hij werd in 1947 in een gehucht niet ver van de kust van het huidige Israël geboren en moest door de vestiging van de Joodse staat vluchten. De familie kwam terecht in het vluchtelingenkamp van Khan Younis in de Gazastrook. Al-Rantissi studeerde in Egypte en werd er arts van beroep. Politiek werd hij er geïnspireerd door de Moslimbroederschap. De Israëli’s zetten hem meerdere malen gevangen en poogden hem vorig jaar nog te vermoorden.
Israëlische troepen hebben vanochtend in de Gazastrook twee Palestijnse activisten doodgeschoten die probeerden de nederzetting Morag binnen te dringen. Kort na middernacht trokken troepen, ondersteund door circa 25 tanks, het vluchtelingenkamp Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook binnen. De Israëliërs trokken op met tanks en bulldozers om naar eigen zeggen posities van Palestijnse „terroristen” uit te schakelen. Voorzover bekend vielen er tijdens de operatie geen gewonden. De troepen vertrokken enkele uren later.