Kernkruiser Rusland naar haven gebracht
De door kernenergie aangedreven Russische kruiser Peter de Grote is naar een haven overgebracht. Het schip zou in een gevaarlijk deplorabele staat verkeren.
Dit laatste heeft admiraal Vladimir Koerojedov, de commandant van de Russische marine, dinsdag gezegd - om zijn uitspraken drie uur later weer in te trekken.
Koerojedov zei dinsdagochtend dat de kruiser, die door militaire experts wordt beschouwd als een van de machtigste schepen van de Russische marine, zo slecht onderhouden is dat hij ieder moment kan exploderen. Koerojedov gaf geen details over de toestand van het schip, maar verklaarde wel dat de kernreactor van de kruiser in slechte staat verkeerde.
’s Middags kwam Koerojedov al terug op zijn woorden. „Er bestaat geen enkel gevaar voor de nucleaire veiligheid van het schip. Die veiligheid is volledig gewaarborgd volgens de bestaande normen”, zei hij. Hij voegde eraan toe dat een aantal gebreken in de leefgedeelten van de kruiser binnen drie weken verholpen zouden worden en dat het schip daarna weer volledig operationeel zou zijn.
De Peter de Grote maakt deel uit van de Noordelijke Vloot. Volgens de Russische zakenkrant Kommersant hebben de uitspraken van de bevelhebber te maken met conflicten in de top van de marine. Koerojedovs besluit om de kruiser voor onbepaalde tijd uit de vaart te halen, zou volgens de krant kunnen voortvloeien uit een vete die hij heeft met admiraal b.d. Igor Kasatonov, de oom van de kapitein van de Peter de Grote, schout-bij-nacht Vladimir Kasatonov. Kasatonov heeft Koerojedov in een officieel onderzoek namelijk aangewezen als hoofdverantwoordelijke voor het zinken van een deels ontmantelde kernonderzeeër in augustus vorig jaar. Bij dat ongeluk kwamen negen matrozen om.
Met het terughalen van de Peter de Grote zou Koerojedov zowel de Kasatonovs als de geschorste chef van de noordelijke vloot, admiraal Gennadi Soetsjkov, in een kwaad daglicht willen stellen en zo zijn eigen huid in het onderzoek naar het zinken van de onderzeeër willen redden. Admiraal Soetsjkov werd bij de aanvang van dat onderzoek als hoofdverantwoordelijke voor het drama geschorst.
De Russische nieuwsmedia hebben al verschillende keren felle kritiek gehad op het functioneren van Koerojedov. De slechte toestand waarin de Russische marine verkeert en vooral het zinken van de ultramoderne kernonderzeeër Koersk in augustus 2000 worden de bevelhebber van de marine ernstig aangerekend.
Het schip kwam in oktober 1996 in de vaart, zo meldde de Noorse milieuorganisatie Bellona, die zich uitgebreid met de Russische Noordelijke Vloot heeft beziggehouden. De kruiser kwam eerder in het nieuws door de ramp met de kernonderzeeër Koersk.