Microsoft noemt boete onbillijk
De Amerikaanse softwaregigant Microsoft is verontwaardigd over het voorstel van de Europese Commissie om het concern een hoge boete op te leggen voor misbruik van zijn machtspositie.
Een woordvoerder zei dinsdag het bedrag van 497 miljoen euro, dat via diverse media is uitgelekt, „onrechtvaardig” te vinden. Vertegenwoordigers van de mededingingsautoriteiten van de lidstaten van de Europese Unie gaven maandag Europees Commissaris Monti (Concurrentiebeleid) toestemming om Microsoft aan te pakken. De strafmaatregelen zouden vanmiddag bekend worden gemaakt. Daarbij gaat het ook om aanvullende eisen om de zakelijke praktijken van Microsoft in te dammen.
De Europese Commissie zou de strafmaat van woensdagmorgen nog aan kunnen passen. Mocht Monti inderdaad 497 miljoen euro van Microsoft verlangen, dan gaat het om de hoogste boete die ooit door het dagelijks bestuur van de EU aan een onderneming is opgelegd.
Vorige week mislukten onderhandelingen over schikking tussen de Commissie en Microsoft. Breekpunt was toen de eis van Monti dat Microsoft ook afspraken moet maken over zijn gedrag in de toekomst. Het concern uit Seattle eiste echter het recht op innovatie.
De Microsoft-zaak draait om pogingen van de softwareproducent zijn bijna-monopolie met het besturingssysteem Windows te gebruiken om andere software te slijten. In het Europese onderzoek ging het om Media Player en software voor bedrijfsnetwerken.
Volgens de Microsoft-woordvoerder is de boete vooral niet terecht omdat de partijen het maar op één punt niet eens met elkaar konden worden. Over andere zaken, zoals de levering van concurrerende software bij Windows, was wel overeenstemming.
Microsoft heeft al aangegeven in beroep te gaan. Daardoor kan het zeker enkele jaren duren voordat het concern daadwerkelijk moet boeten. Volgens veel analisten is daarom een schikking nog steeds het meest waarschijnlijk omdat Microsoft tijdens de juridische procedures zijn bedrijfsvoering niet hoeft aan te passen en zijn machtige positie verder kan uitbreiden. Ook in de VS kwam er na jarenlange juridische procedures een schikking.