Zorgen over Chinese economie nemen toe
PEKING. De Chinese toezichthouder op de aandelenbeurzen schort het ‘remsysteem’ dat begin dit jaar werd geïntroduceerd voorlopig op. De zorgen over de Chinese economie nemen echter toe.
Het besluit werd donderdag genomen nadat de handel voor de tweede keer deze week stil was komen te liggen. De zogeheten circuit breaker dicteerde dat de handel bij een daling van de indices van 5 procent voor een kwartier wordt stilgelegd en dat de handelsdag wordt beëindigd bij een verlies van 7 procent.
Ook elders in de wereld worden dit soort noodmaatregelen gebruikt, maar minder rigide dan in China. Nu de maatregel is opgeschort wordt er gespeculeerd op wijzigingen van het systeem of zelfs het permanent schrappen ervan. De Chinese beursautoriteiten besloten donderdag wel om het verkoopverbod voor grote aandeelhouders –een andere manier om de daling van koersen onder controle te houden– met een week te verlengen.
Beleggers maken zich steeds meer zorgen over een mogelijke harde landing van de Chinese economie. In het Financieele Dagblad van vandaag zegt Willem Buiter, hoofdeconoom van de Amerikaanse bank Citigroup, dat die steeds waarschijnlijker wordt. Volgens hem ligt de groei van de Chinese economie eerder in de buurt van de 4 procent dan van de 7 procent die de Chinese autoriteiten willen doen geloven.
De impact van de groeivertraging in China –de tweede economie van de wereld– op de wereldeconomie zal groter zijn dan tot nu toe werd verwacht, waarschuwt de econoom, die verder aangeeft weinig vertrouwen te hebben in het vermogen van de Chinese autoriteiten om de koersdalingen in goede banen te leiden.
De Amerikaanse miljardair en befaamde belegger George Soros stelde donderdag dat China een enorm aanpassingsprobleem heeft en dat „het op een crisis begint te lijken”. Dit jaar is er, vooral door zorgen over China, wereldwijd al 2500 miljard dollar (2300 miljard euro) aan beurswaarde verdampt.
China probeert al maanden de eigen economie vlot te trekken. Na jarenlang te hebben ingezet op de ontwikkeling van de industrie, wil het land zijn economie voortaan vooral laten draaien op de dienstensector en consumentenbestedingen.
ABN AMRO is nog steeds „redelijk optimistisch” over de ontwikkelingen in China. Volgens hoofdeconoom Han de Jong is de lichte paniek op de aandelenbeurzen „geen reflectie van wat er in het land werkelijk gebeurt.” Hij verwacht dat de import van China dit jaar niet verder zal krimpen. De invoer van ijzererts neemt inmiddels weer toe. In 2015 was er qua volume sprake van een daling van de totale import van 5 procent. Opmerkelijk, aldus De Jong, omdat de economie bleef groeien, zij het in een gematigder tempo.