Spanje stelt vier personen schuldig
Vier verdachten van de aanslagen in Madrid zijn dinsdag formeel in staat van beschuldiging gesteld voor moord en poging tot moord. Ook beschuldigt de Spaanse justitie de vier ervan lid te zijn van een terroristische groepering.
Een justitiële bron meldde dinsdag dat een vijfde verdachte wegens gebrek aan bewijs is vrijgelaten. Het vijftal was vorige week donderdag opgepakt.
Het verlengde voorarrest van de drie Marokkanen en een Spanjaard kan onder de Spaanse wet oplopen tot twee jaar. Justitie verdenkt de Spaanse arrestant José Emilio Suarez Trashorras er ook van de springstof te hebben geleverd waarmee de aanslagen zijn gepleegd.
In totaal zitten nu dertien mannen vast, waarvan vier verdachten nog voorgeleid moeten worden. Negen mannen, zes Marokkanen, twee Indiërs en een Spanjaard zijn officieel aangeklaagd.
Onderzoeksrechter Del Olmo hief dinsdag het spreek- en contactverbod op voor de twee Indiërs die vrijwel direct na de aanslagen waren gearresteerd. Het tweetal mag contact opnemen met familie en advocaten. Voor de drie Marokkanen die gelijktijdig opgepakt werden, waaronder hoofdverdachte Jamal Zougam, geldt het spreek- en contactverbod nog wel.
Het dodental als gevolg van de vier bomaanslagen op 11 maart is van 202 bijgesteld naar 190, zo meldde het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Een aantal losse ledematen blijkt van al eerder geïdentificeerde slachtoffers te zijn. Het ministerie gaf een complete lijst met namen van alle doden vrij. Onder de doden is een vrouw en haar zeven maanden oude foetus.
Door de explosies in de vier forensentreinen raakten 1500 mensen gewond. Van hen liggen nog 158 in het ziekenhuis. Volgens de Spaanse krant El País zouden twee gewonden nog in kritieke toestand verkeren en negentien anderen zware verwondingen hebben.
Bij de officiële herdenkingsdienst woensdag is namens de Nederlandse regering minister van Buitenlandse Zaken Bot aanwezig. Minister-president Balkenende was niet in de gelegenheid de dienst bij te wonen, vanwege de bijzondere vergadering van de Eerste en Tweede Kamer, waarin de overleden prinses Juliana wordt herdacht.
De Marokkaanse prins Moulay Rachid, broer van koning Mohammed VI, zou woensdag wel bij de herdenkingsdienst zijn. Onder de verdachten bevinden zich veel Marokkanen.
Ook de Franse president Chirac, de Britse premier Blair en de Duitse bondskanselier Schröder zouden woensdag bij de dienst zijn, evenals de voltallige Spaanse regering.
Het aanstaande huwelijk van de Spaanse kroonprins Felipe en zijn bruid journaliste Letizia Ortiz op 22 mei zal soberder zijn dan gepland. Het paar ziet graag dat het al opzij gelegde geld wordt besteed aan een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers.
De huidige Spaanse premier Aznar sprak gisteren voor het eerst sinds de nederlaag van zijn partij bij de verkiezingen van vorige week in het openbaar. Hij zei geen spijt te hebben van eerdere uitlatingen waarin hij de Baskische terreurgroep ETA verantwoordelijk achtte voor de aanslagen. Ook zei hij nog steeds achter het besluit te staan militairen naar Irak te sturen.
De toekomstige Spaanse premier, de socialist Zapatero, wil de Spaanse troepen zo snel mogelijk uit Irak terugtrekken. Wel gaf hij aan de vredesmacht in Afganistan te willen steunen en manschappen daarheen te sturen.
De Baskische afscheidingsbeweging ETA kondigt mogelijk een staakt-het-vuren af. Dat heeft een van de oprichters van de beweging, Julen Madariaga, gezegd in een telefonisch interview met het persbureau AP.
Spanje heeft de inlichtingendiensten van Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië op de hoogte gesteld van de identiteit van verdachten van de aanslagen in Madrid die het land zijn ontvlucht. Internationale arrestatiebevelen volgen binnenkort.