Bedrijf eist miljarden om afblazen oliepijp
CALGARY (ANP/RTR/BLOOMBERG). De Canadese pijpleidingexploitant TransCanada eist een vergoeding van omgerekend bijna 14 miljard euro van de Amerikaanse overheid, omdat die de aanleg van de omstreden oliepijpleiding Keystone XL heeft afgewezen.
TransCanada start een procedure bij de geschillencommissie van vrijhandelsorganisatie NAFTA. Ook is een klacht ingediend bij de federale rechtbank van Houston in Texas. Het bedrijf stelt dat het besluit van president Barack Obama om een streep te halen door het project niet op de juiste wijze tot stand is gekomen.
Greenpeace vindt het schandalig dat TransCanada Obama’s beslissing, die dateert van november vorig jaar, via de rechtszaal probeert terug te draaien. Via de bijna 1900 kilometer lange Keystone-leiding zou ruwe olie uit de teerzandvelden van Canada moeten worden vervoerd naar raffinaderijen in het zuiden van de VS. Volgens Greenpeace was het project zeer schadelijk voor klimaat en milieu.
De milieuorganisatie waarschuwt er verder voor dat de miljardenclaim van TransCanada een voorbeeld is van wat er ook staat te gebeuren in Europa als de handelsverdragen met Canada (CETA) en de VS (TTIP) worden goedgekeurd. Volgens Greenpeace staan in die verdragen dezelfde soort clausules, als in het vrijhandelsakkoord van de NAFTA waarop TransCanada zijn claim baseert.
„In deze verdragen zit hetzelfde mechanisme dat bedrijven in staat stelt besluiten van overheden met miljardenclaims aan te vallen. Met deze verdragen krijgt het bedrijfsleven macht over de besluiten van overheden. Om die reden moeten CETA en TTIP gestopt worden”, vindt Greenpeace.