Kerk & religie

Kerkleiders op Antillen storen zich aan moraal

De ergernis van kerkleiders over de politieke en sociale wanorde op de Nederlandse Antillen neemt met de dag toe.

Van onze correspondent
24 March 2004 08:57Gewijzigd op 14 November 2020 01:04

Bisschop Luis Secco heeft in een open brief uitgehaald naar het toenemende egoïsme op de eilanden. Eerder al bekritiseerden interreligieuze organisaties politici als Anthony Godett „die met de Bijbel in de hand hun gelijk willen halen.”

„De situatie op de Antillen vereist een uitspraak van de kerk”, legt Secco in zijn felle brief uit. „Niet het gemeenschappelijk belang staat voorop, maar dat van groepjes. Op een haast discriminerende wijze, waarbij men zich baseert op ras en afkomst, worden er beslissingen genomen. Met de dag worden we steeds gewelddadiger, zowel verbaal als feitelijk. De rechten van de mensen, het arbeidsrecht en de sociale rechten worden genegeerd en in de politiek draait het alleen maar om de macht.”

Bisschop Secco concludeert dat velen vergeten dat ze samen deel uitmaken van een maatschappij. Dat heeft in zijn ogen het verval in de hand gewerkt, met armoede, geweld en criminaliteit tot gevolg. Curaçao behoort momenteel tot de meest moorddadige plaatsen.

Secco steekt de hand deels in eigen boezem. „We moeten erkennen dat de kerk zich te lang niet duidelijk heeft uitgesproken en misschien zelfs haar taak heeft verwaarloosd in de vorming van een volk. De kerk heeft zich te veel gericht op de sacramenten en de devotie, zonder aandacht te besteden aan de vorming van het geweten. De kerk heeft altijd de rijkdom van de sacramenten geboden, maar het blijft een zoethoudertje, iets lekkers waarbij we ons eventjes goed voelen.”

De bisschop stelt dat de religieuze vorming van een volk niet alleen gelegen is in het kennen van de waarheid. „Dit is ook verweven in de manier van leven, denken, oordelen en handelen naar de wetten van God en het Evangelie. Onze scholen en families zijn de eerstverantwoordelijken. We moeten geen vorming krijgen die gericht is op het vooruitkomen als individu, maar die erop gericht is dat we deel van een gemeenschap zijn, waarvoor we ook verantwoordelijkheid nemen. Dat is een vereiste van de eerste orde. Hierin zijn ook alle economische en financiële activiteiten en natuurlijk ook de politieke activiteiten besloten. Maar in dezen wordt constant gefaald.”

Overal wordt geroepen dat de mens centraal staat, zegt Secco, „maar er wordt niet ingezien dat in werkelijkheid de waarde ligt in de overeenkomst met God en de prijs die Jezus hiervoor heeft betaald. De kerk heeft een heilige opdracht; wijst niet alleen op de fouten, maar wijst ook hoe de weg van de waarheid en gerechtigheid te bewandelen. Het is niet de taak van de kerk om te veroordelen of om mensen af te wijzen. Hak de boom die geen vruchten wil geven niet meteen om. Geef hem nog een jaar de tijd en je zult zien dat hij vruchten geeft. Hij kan altijd nog worden omgehakt”, aldus Secco.

Enkele weken geleden leverden kerkleiders ook al kritiek op de toenemende problemen op de eilanden. Vooral politici moesten het ontgelden. In een brief stelden interreligieuze organisaties het beschamend te vinden dat van corruptie verdachte en later veroordeelde politici met de hand op de Bijbel ten overstaan van het volk verklaarden onschuldig te zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer