Financiële markten beginnen 2016 zeer nerveus
AMSTERDAM (ANP). De financiële markten zijn 2016 bijzonder nerveus begonnen. Aandelenkoersen gaan wereldwijd hard omlaag, terwijl de toch al sterk gedaalde olieprijs steeds verder wegzakt. In Amsterdam kende de AEX-index maandag al de slechtste eerste handelsdag van een jaar in zijn bestaan en liepen de verliezen woensdag en donderdag in stevig tempo verder op.
De onrust begon maandag in China, waar de beurskoersen zo hard daalden dat de handel vroegtijdig werd beëindigd. Maatregelen om paniek op de sterk schommelende beurzen in het land tegen te gaan sorteerden de afgelopen dagen een averechts effect, waarna de handel donderdag opnieuw abrupt moest worden gestaakt. Ditmaal werd de kritische grens van min 7 procent, die de handel voor de rest van de dag stillegt, al na een halfuur bereikt.
Naast de aandelencrash liet de onverwacht sterke daling van de Chinese munt de afgelopen dagen de alarmbellen op de markten rinkelen. Gevreesd wordt dat een al te sterke daling van de yuan de toch al afzwakkende Chinese economie verder onderuit kan trekken, waardoor ook de groei in de rest van de wereld onder druk kan komen te staan.
Met de grote uitslagen van de eerste dagen van dit jaar wordt de lijn van 2015 doorgetrokken. Vorig jaar telde een ongekend groot aantal dagen waarop de belangrijkste graadmeters met procenten tegelijk stegen of daalden. Die volatiliteit lijkt voorlopig alleen maar te zijn toegenomen en kan na stevige dalingen ook altijd weer zorgen voor een opmerkelijk herstel.
„Onze eerdere voorspelling van een zeer volatiel jaar klopt voorlopig wel”, concludeerde beleggingsexpert Sijmen Plomp van Ambassador Investments donderdag dan ook. „Het blijft een beweeglijke beurs, maar die gaat echt niet alleen omlaag. Dit creëert ook weer instapmomenten.”
Zijn collega Ineke Valke van zakenbank Theodoor Gilissen blijft „voorlopig neutraal tot licht positief” over aandelen. Ook zij rekent wel op een aanhoudend grote kwetsbaarheid van de koersen. Ook al omdat allerlei politieke risico’s blijven opspelen. „Zoals de Brexit, de onrust in het Midden-Oosten en het vluchtelingenprobleem”, somde ze op.
De AEX stond donderdag rond het middaguur 3,5 procent in de min, waarmee het verlies in 2016 opliep tot 9 procent. De hoofdgraadmeter van het Damrak is daardoor teruggezakt tot het laagste niveau sinds september vorig jaar. Ook elders in Europa en op Wall Street leverden de beurzen de afgelopen dagen fors in, terwijl de olieprijs inmiddels is gedaald naar het laagste peil sinds 2003.