„Eten niet onveiliger door uitbreiding EU”
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) denkt dat eten in winkels en restaurants niet onveiliger wordt door de oostelijke uitbreiding van de Europese Unie op 1 mei.
„Het risico voor de voedselveiligheid lijkt klein”, aldus een woordvoerster van de VWA dinsdag. Landbouworganisatie LTO-Nederland, die lange tijd kritisch was over met name vlees uit Polen, is het daarmee eens.
Door een paar slechte ervaringen uit het verleden gaat de autoriteit wel extra letten op bepaalde producten uit de nieuwe EU-lidstaten. Vorig jaar stuitte de VWA een aantal keren op melk met het verboden antibioticum chlooramphenicol en op een mogelijk kankerverwekkende stof in vis uit die landen.
De VWA gaat deze producten daarom strenger controleren. Verder moeten Nederlandse bedrijven goed letten op eventuele overtredingen door de exporteurs van dit eten. Daarnaast is de autoriteit extra alert op voedsel uit de nieuwe lidstaten dat alleen op de eigen nationale markt mag worden verkocht en niet op de interne EU-markt.
Een LTO-woordvoerder reageerde tevreden op de aangekondigde maatregelen, die hij als een stok achter de deur ziet. Een paar maanden geleden had LTO angstbeelden dat de Nederlandse consument zou worden blootgesteld aan met bse (gekkekoeienziekte) besmet Pools vlees. „Als de zaken op orde zijn en controle geregeld is, dan moet je zwijgen.”