Opinie

Commentaar: Terugdringen van vuurwerk kan niet zonder mentaliteitswijziging

Het is nog te vroeg om te stellen dat er daadwerkelijk sprake is van een omkeer. Maar de discussie over het afsteken van vuurwerk op oudjaar kantelt wel. En er zijn kleine tekenen die hoop bieden op een echte omslag.

Hoofdredactioneel commentaar
2 January 2016 08:24Gewijzigd op 16 November 2020 00:24

Hilversum was de eerste stad die een vuurwerkvrije zone instelde. Andere steden, zoals Amersfoort en Groningen, volgden. Dat besluit heeft ook effect. Burge­meester Broertjes van Hilversum kon gister­morgen met trots melden dat het rustig was gebleven in het gebied zonder zelfgemaakte vuurwerkbommen. Er is slechts één incident geweest.

Positief is ook dat er rond de achterliggende jaar­wisseling bij hulpverlenende instanties zoals politie, brandweer en ambulancediensten minder meldingen binnenkwamen. Vorig jaar waren dat er in totaal 8473, dit keer 4973. Dat is een heel forse daling.

Naast die positieve signalen zijn er echter ook berichten die bepaald niet vrolijk stemmen. In Veenendaal raakten twee mensen ernstig gewond bij een brand in een seniorenflat. Een 20-jarige Zaandammer liep zware verwondingen op door een zelfgemaakte vuurwerkbom. In Ridderkerk werden vijf woningen beschadigd door een vuurwerkontploffing.

En dan het oogletsel. Indicatief is de drukte op de hulpverleningspost van Het Oogziekenhuis in Rotterdam. Dat kreeg in de nacht van oud en nieuw twaalf mensen binnen die oogletsel hadden opgelopen door vuurwerk. Onder hen waren drie kinderen. Volgens een oogarts was het letsel ernstiger dan dat in voorgaande jaren. Triest is dat de helft van de patiënten zelf geen vuurwerk afstak, maar het schouwspel stond gade te slaan. Wat het precieze aantal mensen met oogletsel is, weten we pas over enkele weken. Maar wel is bekend dat er in zeven jaar tijd 2140 ogen door rotjes en vuurpijlen werden beschadigd.

De totale materiële schade moet nog in beeld worden gebracht. De eerste berichten wijzen echter wel uit dat Nederland echt nog stappen moet zetten om tijdens de jaarwisseling een veilig land te zijn. Heel tekenend is dat de woordvoerder van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap zei: „In Nederland krijgen we het voor elkaar om in twee nachten door vuurwerk meer oogletsels te veroorzaken dan alle 512 oogtrauma’s opgelopen door Amerikaanse troepen gedurende vier jaar militaire vijandelijkheden in Irak en Afghanistan.” Dat is schrijnend.

Er lijkt in de samenleving een groeiend draagvlak voor een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk door particlieren. Jarenlang was dat nauwelijks bespreekbaar. De ervaringen in Hilversum en andere gemeenten met vuurwerkvrije zones geven echter reden om het afsteken van consumentenvuurwerk verder terug te dringen.

Echter, een verbod is niet het enige. Handhaving is dan keihard nodig. Helaas blijkt dat vaak een knelpunt. De vele meldingen van het voortijdig afsteken van vuurwerk onderstrepen dat. Daarbij blijkt dat de politie niet de personele capaciteit heeft om echt te kunnen optreden. Wat rest dan? Een mentaliteitsverandering bij de bevolking. Dat is misschien wel de moeilijkste opgave. Als die er komt, is er pas werkelijk sprake van een omslag.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer