Kerk & religie

Joost Niemöller voor CSFR-studenten: Gastvrijheid dwing je niet af

LIEVELDE. „Het is in Nederland niet mogelijk om een zakelijke discussie te voeren over de vluchtelingenkwestie”, constateert journalist Joost Niemöller. „Wanneer je tegen de komst van vluchtelingen bent, ben je meteen een slecht mens.”

Van een medewerker
31 December 2015 09:31Gewijzigd op 16 November 2020 00:22

Niemöller, auteur van het in 2012 verschenen boek ”Het immigratietaboe, 10 wetenschappers over de feiten”, zei dit gistermiddag tijdens een forumgesprek over de vluchtelingenproblematiek tijdens de winterconferentie van de reformatorische studentenvereniging CSFR, in Lievelde.

Niemöller wil sowieso niet spreken van vluchtelingen. „Ik spreek liever over illegale migranten. Tijdens het verdrag van Dublin (de Dublinverordening 2003; red.) hebben we afgesproken dat je een asielprocedure moet aanvragen in het eerste land waar je aankomt. Pas na deze procedure weten we of er sprake is van vluchtelingen.”

Een van de studenten kan zich vinden in de redenering: „Het probleem ligt niet bij de vluchtelingen, maar bij de lidstaten die Dublin niet handhaven.”

De journalist ziet niet direct oplossingen, maar pleit voor meer echte democratie. „Neem nu Geldermalsen. De gemeenteraad beslist, en de bevolking heeft niets te zeggen. Ik ben voor een referendum. Als een bevolking nee zegt tegen de komst van vluchtelingen, moet het ergens anders. Gastvrijheid heeft te maken met eigen initiatief, en dwing je niet af.”

Niemöller wees ook op de schadelijke gevolgen voor Nederland: „Mensen komen uit een totaal andere cultuur, de verschillen tussen arm en rijk zullen toenemen, en mensen zullen zich uit onvrede terugtrekken uit de samenleving. Dit ondermijnt de democratie. Ik pleit voor opvang in de regio.”

Niet gevaarlijk

Jan Willem Vink, betrokken bij het burgerinitiatief ”Ik ben een gastgezin voor een vluchteling”, is meer praktisch bij de problematiek betrokken. Dit initiatief wil vooral contacten bewerkstelligen.

Vink constateert dat er veel angst is in de samenleving – angst voor veiligheid en voor islamisering. Hoewel hij daar begrip voor heeft, is die volgens Vink onterecht. Met instemming citeerde hij de zanger Bono, die de reactie van vluchtelingen zo verwoordt: „I’m not dangerous, I’m in danger” (Ik ben niet gevaarlijk, ik ben in gevaar). Vink: „Na Geldermalsen kun je je afvragen waar we banger voor moeten zijn: Nederlanders of vluchtelingen?”

Ook Vink is echter van mening dat wij in Nederland de problemen niet gaan oplossen. Dat betekent volgens hem niet dat we geen verantwoordelijkheid hebben als land. „Nederland behoort tot de rijkste landen van de wereld. Dat geeft verantwoordelijkheid. Ik heb het gevoel dat we meer kunnen doen dan dat we nu doen.”

Jongetje

Beide sprekers hebben wel zo hun vragen bij de manier waarop de informatievoorziening in Nederland plaatsvindt. Vink stelde vast dat er met name op sociale media sprake is van veel desinformatie en vertekende beeldvorming. Ook Niemöller is niet te spreken over de berichtgeving: „In de media is sprake van eenzijdige emotionele beeldvorming. Iedereen kent het beeld van het jongetje op het strand. Als je er iets meer onderzoek naar doet, dan weet je dat de vader van het jongetje zelf een mensensmokkelaar was. Deze werkelijkheid krijg je niet te zien.”

De CSFR-conferentie, waar door middel van lezingen en workshops werd stilgestaan bij het thema gastvrijheid, duurde van maandag tot en met vandaag. Ongeveer 240 studenten bezochten de conferentie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer