Kerk & religie

Inloophuis Elim wil oase in Amersfoort zijn

AMERSFOORT. Door de ramen gluren twee Surinaamse vrouwen. Ze zien vandaag vooral gemeente­leden van de gereformeerde gemeente van Amersfoort. Het was dinsdag de eerste dag dat inloophuis Elim open was, bedoeld als een oase van rust in een drukke winkelstraat.

Gertrude de Wildt-Brouwer
30 December 2015 10:31Gewijzigd op 16 November 2020 00:21
Inloophuis Elim in Amersfoort. Beeld Ruben Schipper
Inloophuis Elim in Amersfoort. Beeld Ruben Schipper

Met de opening van Elim gaat een reeds lang gekoesterde wens van de evangelisatiecommissie van Amersfoort in vervulling. Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente ligt buiten het centrum. Wanneer gemeente­leden folders uitdelen, ervaren ze dat de drempel bij geïnteresseerden hoog is om naar de kerk te gaan. Het inloophuis moet deze barrière slechten. Ook wil de kerk op deze wijze meer aanwezig zijn in het Amersfoortse centrum.

In april stelde een van de gemeenteleden Het zwarte paard ter beschikking. Het pand, dat eerst een schoonheidssalon was en in een ver verleden als smederij dienstdeed, is ingrijpend verbouwd. Via een halletje lopen bezoekers een ‘woonkamer’ in. Een grote boekenkast vertegenwoordigt de andere functie van het inloophuis. Omdat er zich geen christelijke boekenwinkel meer bevindt in het centrum van Amersfoort probeert Elim dit hiaat op te vullen. Er staat een kleine voorraad christelijke boeken en bezoekers kunnen boeken bestellen.

In de boekenkast staan bordjes met verschillende teksten. ”Ik ga slapen, ik ben moe”. Mogelijk dat het kindergebedje bezoekers herinnert aan een tijd waarin het geloof een belangrijker rol speelde dan nu. Wijzend naar de teksten in de boekenkast vertelt Gerben Heldoorn, coördinator van het inloophuis: „We maken er geen geheim van dat we christelijk zijn. Vandaar die teksten in de boekenkast. We hebben een boodschap voor de wereld. De naam van het inloophuis nodigt al uit tot een gesprek. Maar we hopen dat mensen zelf ook vragen gaan stellen over ons doel.”

Begin februari gaat het huis officieel open. Naast de inloop starten er een kinderactiviteit en een programma voor eenzame ouderen. Over andere initiatieven wordt nagedacht. In het midden van Elim is een keuken, waar voor grote groepen gekookt kan worden. Heldoorn: „Het is mogelijk dat er in dit inloophuis, net als bij vergelijkbare initiatieven elders, ook maaltijden georganiseerd worden. We willen in afhankelijkheid van de Heere kijken hoe het gaat en wat Hij voor wegen wijst op deze plek.”

Tegelijk is er bij de coördinator niet alleen een houding van wachten, maar ook van werken. Samen met zijn vrouw Ada stuurt hij 55 vrijwilligers aan. Die zijn op deze dag vooral heel druk met koffie schenken en gemeente­leden te woord staan. Een van hen is Heleen van Laar. Zij is samen met haar man Jan aangesteld als beheerster van Elim.

Tijdens de verbouwing is het echtpaar druk geweest. Jan vanuit zijn achtergrond als bouwkundige, Heleen met het huiselijk maken van het pand. „Mijn man is juist met pensioen gegaan en ik had mijn baan opgezegd. Jan ging hier vanaf het begin regelmatig aan het werk en ik ging steeds vaker mee. We hebben liefde gekregen voor Elim en willen gastvrij zijn. Samen hopen we veel voor dit huis te kunnen betekenen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer