Kerk & religie

„Leven in overvloed gaat om een gezindheid, om je hart”

STADSKANAAL. Wie zich dinsdagmiddag op de kerstconferentie van de HGJB had ingeschreven voor de workshop ”Leren leven in overvloed” met als doel te horen hoe christelijk leven in overvloed er nu precies uitziet, kwam bedrogen uit.

Van een medewerker
30 December 2015 11:32Gewijzigd op 16 November 2020 00:21
Tijdens de HGJB-kerstconferentie interviewden Tijs van den Brink en Vincenza la Porta oud-stafleden van de HGJB.  beeld Sjaak Verboom
Tijdens de HGJB-kerstconferentie interviewden Tijs van den Brink en Vincenza la Porta oud-stafleden van de HGJB.  beeld Sjaak Verboom

„De Bijbel predikt geen moralisme. Het gaat niet om simpele regeltjes. Daarvoor is de wereld waarin we leven veel te ingewikkeld. Het gaat om het aanleren van een gezindheid, om je hart.” Dat zei ds. B. J. van der Graaf, predikant van de protestantse Jeruzalemkerk in Amsterdam, van wiens hand onlangs een boekje over het onderwerp ”Leren leven in overvloed” verscheen.

Hij sprak dinsdag op de veertigste kerstconferentie van de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) in de Protestantse Kerk in Nederland, die in bungalowpark Pagedal in het Groningse Stadskanaal plaatsvond.

Vier reacties

De Amsterdamse predikant noemde vier manieren waarop mensen kunnen reageren op het hebben van geld en bezit. In de eerste plaats geeft de zegen van rijkdom de mogelijkheid om te genieten van wat we hebben. Hier moet volgens ds. Van der Graaf niet negatief over gedaan worden. „Onze bezittingen zijn een gave van God en Hij wil ook dat we er van genieten. God doet daar niet benauwd over. Maar, genieten wordt snel grenzeloos genieten. Dan wordt het een doel op zichzelf en wordt ons geld en goed een afgod. Genieten moet altijd gericht zijn op de bedoelingen van de Gever.”

In de tweede plaats zijn geld en goed vaak een bron van zorg. De opdracht van Jezus om niet bezorgd te zijn, verlost ons van deze bezorgdheid, benadrukte Ds. Van der Graaf. „Deze opdracht vraagt om een sprong. Het is een Woord waar je op mag vertrouwen. Ik heb het zelf meegemaakt hoe God voorziet wanneer je echt gehoor geeft aan deze opdracht.”

In de derde plaats lopen mensen het gevaar altijd ontevreden zijn. „Wanneer we iets hebben, dan komt er altijd wel iets anders in de plaats wat we nog niet hebben. Ontevredenheid ligt op de loer.” De predikant verwees naar het Bijbelverhaal over het manna in de woestijn. „Er is genoeg voor iedere dag. Jezus leert ons om met Hem in alle omstandigheden tevreden te zijn.”

Sparen

Eén van de jongeren vroeg zich af of het dan goed is om te sparen. Volgens ds. Van der Graaf blijkt ook uit deze vraag dat je bij dit onderwerp niet zomaar een antwoord kunt geven. „Met welk doel spaar je? Laat je hier je zekerheid van afhangen? Dan wordt je geld een afgod. Maar als het voor een hoger doel gebeurt, in dienst van het Koninkrijk, dan is sparen een goed idee.”

Een vierde reactie die het leven in overvloed kan oproepen, is de onrust over onrecht. „Wanneer je je hart een beetje op de juiste plaats hebt zitten, dan kan het niet anders dan dat er iets gaat knagen over de enorme ongelijkheid in onze wereld. Gerechtigheid is een belangrijk woord in de Bijbel. Het heeft te maken met Gods diepe verlangen om de dingen recht te zetten.”

Afsluitend gaf ds. Van der Graaf aandachtspunten om op een goede manier met bezit om te gaan. „We moeten doordrongen worden van de geestelijke principes die de Bijbel ons geeft. Daarnaast is het belangrijk om onze vragen in het gebed bij God neer te leggen. Dat mag heel concreet. In de derde plaats is het een kwestie van oefenen. Je zult merken dat op deze manier het leven met God een mooi avontuur wordt.”

In het avondprogramma presenteerden Vincenza la Porta, programmamanager van jongerenorganisatie JOP en haar echtgenoot Tijs van den Brink, presentator van de Evangelische Omroep, een interviewprogramma. Samen met stafwerkers van de HGJB van vroeger en nu blikten ze terug op veertig jaar kerstconferentie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer