Nederland blowt en snuift meer
Cocaïne is sterk in opmars in Nederland. Van de heroïneverslaafden rookt 70 tot 90 procent crack, de rookbare vorm van cocaïne. Onder jongeren wordt het snuiven van cocaïne steeds populairder. Ook blowen raakt steeds meer in trek.
Dat schreef minister Hoogervorst (Volksgezondheid) maandag aan de Tweede Kamer in een brief over de Nationale Drug Monitor 2003. Daarin staat dat cocaïne al een aantal jaren steeds vaker gebruikt wordt. De minister noemt het echter verontrustend dat deze stijging doorzet. Ook krijgt de hulpverlening steeds meer te maken met cocaïnerokers en -snuivers en sterven er meer mensen aan deze drug.
Verder baart vooral de toename van het gebruik van cannabis zorgen. Het roken van hasj en wiet neemt toe, evenals het beroep dat gebruikers doen op hulpverleners. Hoogervorst kondigt aan binnenkort met maatregelen te komen om het blowen in te dammen. Voor andere drugs valt niet of nauwelijks een toename van het gebruik waar te nemen.
Hasj en wiet zijn de populairste drugs onder jongeren, maar ze weten er weinig van. Daarom begint het Trimbos-instituut, het landelijke kenniscentrum voor onder meer verslavingszorg, deze maand een nieuwe voorlichtingscampagne onder jongeren tussen de 12 en de 18 over het gebruik van cannabisproducten.
Aan vragen die worden gesteld aan de Drugs Infolijn merkt het Trimbos-instituut dat veel jongere blowers niet zo goed weten wat de gevolgen zijn van het roken van een jointje of het eten van een stukje spacecake. Zo denken ze nog vaak dat een joint de longen schoonmaakt, maken ze zich zorgen over vergeetachtigheid die het gevolg kan zijn van blowen en willen ze weten of cannabisgebruik als vanzelf leidt tot het gebruik van een harddrug zoals heroïne. Van alle jongeren heeft 18 procent wel eens een cannabisproduct gebruikt.
De laatste cijfers over de consumptie van cannabis dateren van 2001, zegt een woordvoerder van het Trimbos-instituut. Toen bleek het gebruik van deze softdrug te zijn toegenomen. Dit geldt ook voor cocaïne. Toch maakt minister Hoogervorst zich nu zorgen over het nog steeds stijgende gebruik van deze verdovende middelen.
Intussen leidt de strengere controle van drugssmokkel vanuit de Antillen tot een levensgevaarlijk drugsklimaat in Nederland. Minimaal 20 procent van de drugs is aangelengd met andere poeders die er nagenoeg hetzelfde uitzien, aldus de Bond voor Druggebruikers (BVD).
„De invoer uit voornamelijk Curaçao is gestagneerd”, aldus woordvoerder G. Wessel. „Dit leidt tot levensgevaarlijke situaties voor de junks. Dat het gebruik van drugs niet goed voor je is, betekent nog niet dat we onszelf nodeloos willen blootstellen aan smerig spul. Omdat de marktprijzen stijgen, versnijden steeds meer dealers de pure cocaïne en heroïne met onder meer maagzout, lidocaïne (verdovingsmiddel) en druivensuiker. Eén Amsterdamse verslaafde is al overleden aan een zogenoemd vuil shot en minimaal drie verslaafden liggen op dit moment in het ziekenhuis.”
Volgens Wessel is het percentage vuile drugs de afgelopen maand schrikbarend toegenomen. De Bond voor Druggebruikers verspreidt deze week onder alle zorginstellingen en gebruikerslocaties de waarschuwing aan gebruikers geen cocaïne of heroïne van onbekende dealers te kopen.