Negen fraudemeldingen bij Defensie
DEN HAAG (ANP). Van joyriding met militaire voertuigen op kosten van de baas tot regelrechte fraude. Het afgelopen jaar is bij Defensie negen keer melding gemaakt van dit soort voorvallen of vermoedens ervan. Dat blijkt uit gegevens uit het interne meldingssysteem die het ministerie heeft vrijgegeven.
Een geval ging om een brandweermedewerker op vliegbasis Gilze-Rijen die spullen zou hebben besteld op naam van de brandweer, om die te gebruiken voor zijn eigen paintball-bedrijf. Een andere kwestie is die van een medewerker van de landmacht die geld in ontvangst nam om een rekening van 2900 euro te betalen, maar die nooit voldeed.
In de jaren 2012 tot en met 2015 is er in totaal 38 keer melding gemaakt van fraude. Gemiddeld gaat het om zo’n tien gevallen per jaar. Een woordvoerder wijst erop dat dit aantal klein is ten opzichte van de bijna 60.000 medewerkers die bij Defensie in dienst zijn. „Defensie blijft echter scherp op integriteit en besteedt hier intern ook aandacht aan”, aldus de woordvoerder.
In totaal gaan 23 meldingen in de jaren 2012-2015 over declaraties. Dit jaar is bijvoorbeeld een intern onderzoek ingesteld naar medewerkers van de Marine die over langere tijd onjuiste dienstreisdeclaraties zouden hebben ingediend.
Acht meldingen gaan over misbruik van dienstvoertuigen. Zo werd een terreinopzichter er dit jaar van verdacht zijn Volkswagen Amarok-dienstauto (met gps-tracker) te hebben gebruikt voor woon-werkverkeer, terwijl hij ook een reiskostenvergoeding kreeg.
Bij de marechaussee, de militaire politie, is van 2012 tot en met 2015 twaalf keer melding gemaakt (van de 23 in totaal bij Defensie) van declaratiefraude. Eén keer heeft dat tot ontslag geleid. De andere gevallen zijn afgedaan met een stevig gesprek of een tuchtstraf.
De informatie is opgevraagd door advocatenkantoor Diekstra Van der Laan. Volgens de advocaten wordt er in integriteitszaken van militairen te vaak met verschillende maten gemeten. „De ene keer wordt iemand direct ontslagen als hij een declaratie verkeerd invult, de andere keer volgt alleen een mondelinge waarschuwing”, aldus advocaat Sébas Diekstra. „Verder zien wij ook dat foutieve declaraties eerst worden goedgekeurd en werknemers dan later plotseling keihard worden aangepakt”.