Akzo Nobel werkt aan waterstofcentrale
Akzo Nobel onderzoekt samen met NedStack -producent en ontwikkelaar van brandstofcellen- de haalbaarheid van een elektriciteitscentrale gebaseerd op brandstofcellen.
Een brandstofcelcentrale gebruikt waterstof als energiebron. Omdat bij de verbranding daarvan alleen water, in de vorm van waterdamp, vrijkomt wordt waterstof veelal gezien als de energiebron van de toekomst.
Bovendien kenmerkt zo’n centrale zich door een hoog rendement van ruim 60 procent, terwijl een normale elektriciteitscentrale met moeite 30 procent haalt. Voor het onderzoekstraject is een periode van drie jaar uitgetrokken.
Met een piekvermogen van 200 megawatt zou het de grootste brandstofcelcentrale ter wereld worden. De kerncentrale in Borssele heeft -ter vergelijking- een vermogen van 449 megawatt.
De centrale komt waarschijnlijk naast de chloorelektrolysefabriek van Akzo Nobel in de Botlek te staan. De ondernemingen vergaren in dit project gezamenlijk kennis over een brandstofcelcentrale gekoppeld aan een chloorelektrolysefabriek.
Verwacht wordt dat toepassing van brandstofceltechnologie bij de productie van chloor een energiebesparing van ongeveer 20 procent kan opleveren. Bovendien zal dan een belangrijke milieuverbetering worden gerealiseerd door een beperking van de uitstoot van ongewenste emissies.
De grootste brandstofcelcentrale van Nederland was een 100-kilowattinstallatie van Siemens, in Westervoort. De centrale draaide daar in een proefopstelling tot midden vorig jaar. Na demontage is ze weer opgebouwd in Duitsland. „De proef in Nederland liep af, maar de centrale draaide nog prima”, aldus een woordvoerder van Siemens. De Nederlandse installatie had een rendement van 46 procent.