Kerk & religie

2015: het jaar van de kerkelijke excuses

TIRANA. Het wordt wel de grootste spijtbetuiging ooit genoemd, de verontschuldigingen die 145 christelijke kerkleiders elkaar aanboden tijdens een bijeenkomst in de hoofdstad van Albanië, half december. Sowieso is er in het afgelopen jaar vele malen sorry gezegd.

Redactie kerk
24 December 2015 17:08Gewijzigd op 16 November 2020 00:18
Paus Franciscus. beeld AFP
Paus Franciscus. beeld AFP

Paus Franciscus toonde berouw tegenover de waldenzen en de pinksterkerken over de vervolging van protestanten door de Rooms-Katholieke Kerk in het verleden. Turkse christenen vroegen honderd jaar na de Armeense genocide om vergeving. En voorganger Kong Hee van een megakerk in Singapore ging door het stof toen een miljoenenfraude aan het licht kwam.

Zomaar een greep uit alle excuses die in 2015 gemaakt zijn door voorgangers, kerken en christenen.

Het meest in het oog springende mea culpa werd uitgesproken door gedelegeerden van de Wereldwijde Evangelische Alliantie (WEA), het Vaticaan, de Wereldraad van Kerken en het Pentecostal World Fellowship, het overkoepelend orgaan van pinksterkerken wereldwijd. Zij verontschuldigden zich voor het feit 
elkaar „misbruikt” te hebben.

„We hebben er berouw van dat we elkaar en andere religieuze gemeenschappen in het verleden bij tijden hebben onderdrukt en vragen elkaar vergeving en bidden om nieuwe manieren waarop we samen Christus kunnen volgen”, zo luidde de op schrift gestelde spijtbetuiging.

De afgevaardigden, die samen meer dan 2 miljard christenen vertegenwoordigen, kwamen samen onder leiding van het Global Christian Forum. De conferentie moest een antwoord zijn op toenemende discriminatie, vervolging en groeiend geweld tegen christenen. Albanië was, niet toevallig, als gastland uitgekozen. In dit land veegde de overheid enkele decennia geleden kerken en 
andere religieuze gebouwen van de kaart.

De excuses van de kerkleiders waren niet gepland maar kwamen gaandeweg tijdens de conferentie in Albanië ter sprake. WEA-voorman Brian Stiller noemde de spijtbetuiging een „verbazingwekkende bekentenis.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer