EREI krijgt eerste vrouw als predikant
De Eglise Réformée Evangélique Indépendente (EREI) in Frankrijk heeft zijn eerste vrouwelijke predikant. Samen met negentien mannelijke voorgangers werd zij afgelopen zondag bevestigd tijdens een dienst in het Franse Ales (Cevenne). Het gaat om mevrouw C. Fins (1964), die al sinds 1999 voorganger in de EREI is.
De EREI is een afsplitsing van de Eglise Réformée de France (ERF). De grondslag van de EREI dateert uit 1872. In de jaren vijftig van de vorige eeuw kreeg deze een aanvulling toen ook de Geloofsbelijdenis van La Rochelle werd opgenomen en verwijzingen naar onder andere Dordt een plaats kregen. Ook de Heidelberger Catechismus maakt deel uit van de grondslag.
De synode van de EREI besloot al in 1993 onder beperkende voorwaarden de vrouw toe te laten tot het ambt. Daarbij dachten de synodeleden in de eerste plaats aan het diakenambt. Van een theologische doordenking was toen echter geen sprake. De beslissing van de synode had met een nipte meerderheid plaats. Nagenoeg alle predikanten stemden tegen (door de manier van afvaardigen bevat de synode van de EREI in verhouding veel niet-theologische leden).
Een jaar later bekrachtigde de synode dit besluit. Maar ook toen waren met name de theologen tegen. Nogal wat particuliere synoden waren verdeeld. Het stemgedrag van een aantal afgevaardigden stond ter discussie. De ergste grief van de meer behoudende EREI-leden en de predikanten was dat het volgens hen onmogelijk is een dergelijke beslissing op niet-theologische gronden te nemen. Dat strijdt met onze kerkorde, zo vochten zij de besluiten aan. Ondertussen was één vrouw in het ambt bevestigd.
In 1997 stemde de synode in met een voorstel van prof. J. C. Thienpont, die verklaarde de vrouw in het ambt tot de ”adiafora”, de middelmatigheden, te rekenen. Thienpont studeerde aan de (interkerkelijke) Gereformeerde Theologische Faculteit van Aix-en-Provence, de vakken hymnologie, liturgiek en communicatie. Het college van professoren van de faculteit uitte echter unaniem zijn bedenkingen tegen Thienponts theologische opvattingen.
Prof. Paul Wells, hoogleraar aan deze faculteit en lid van de EREI, zei dinsdagmorgen desgevraagd zondag niet naar de bevestigingsdienst te zijn geweest, hoewel hij wel een uitnodiging had gekregen. Wells -ook columnist in deze krant- betreurt de gang van zaken rond de bevestiging, temeer omdat enkele van de bevestigde predikanten gewetensbezwaren hebben tegen een vrouwelijke predikant. „Het is een gebrek aan respect voor het geweten van anderen. Dit is een manier om via kerkpolitiek mensen te dwingen die er andere opvattingen op na houden. De collectieve vorm van bevestiging typeert ook het centralistische, bureaucratische karakter van de kerk.”
Toch verwacht prof. Wells niet dat er massaal nieuwe vrouwelijke voorgangers zullen komen, „want er zijn geen kandidaten meer.” De EREI is een kleine kerkgemeenschap met 35 gemeenten, 40 voorgangers -van wie er dus afgelopen zondag 20 werden bevestigd- en iets meer dan 1500 leden.