Kerk & religie

In Urker kerken is psalm 116 vers 1 meest gezongen lied

URK. In de Urker kerken is 
Psalm 116 :1 („God heb ik lief; want die getrouwe HEER’”) het meest gezongen psalmvers.

Redactie kerk
23 December 2015 14:30Gewijzigd op 16 November 2020 00:16
URK. Psalmen zijn „bij uitstek een samenbindende factor zijn” in Urk, stelt het lokale nieuwsblad. Foto: zang in de Urker Bethelkerk.  beeld Freddy Schinkel
URK. Psalmen zijn „bij uitstek een samenbindende factor zijn” in Urk, stelt het lokale nieuwsblad. Foto: zang in de Urker Bethelkerk.  beeld Freddy Schinkel

Dat blijkt uit een dinsdag gepresenteerd onderzoek van nieuwsblad Het Urkerland. De lokale krant analyseerde in het jaar 2014 13.000 gezongen liederen in alle negentien kerken in het vissersdorp.

Op nummer 2 staat Psalm 105:5 („God zal Zijn waarheid nimmer krenken”). Als derde is geëindigd Psalm 134:3 („Dat ’s Heeren zegen op u daal’”), gevolgd door Psalm 25:2 („Heer’, ai, maak mij Uwe wegen”), Psalm 68:1 („De Heer’ zal opstaan tot den strijd;”) en Psalm 73:13 („Wien heb ik nevens U omhoog?”).

Bij de tien meest gezongen 
psalmen staan verder: Psalm 
89:7 („Hoe zalig is het volk, 
dat naar Uw klanken hoort!”), Psalm 86:6 („Leer mij naar Uw 
wil te hand’len”,), Psalm 103:2 („Loof Hem, Die u, al wat gij hebt misdreven”) en Psalm 32:1 („Welzalig hij, wiens zonden zijn vergeven”).

Terwijl dus ”God heb ik lief” het meestgezongen psalmvers is, wordt uit Psalm 119 veruit het vaakst gezongen in de Urker kerken. Daarna komen achtereen­volgens Psalm 89, Psalm 25, Psalm 103 en Psalm 105.

In een bijlage over het psalmenonderzoek stelt de redactie van Het Urkerland dat „de psalmen bij uitstek een samenbindende factor zijn” in het vissersdorp. „Iedereen is er vertrouwd mee, in bijna alle kerken worden ze gezongen. En het eindigt niet bij kerkmuren. Op de zang, op school, thuis na de kost (Urkers voor warme maaltijd, red.), op zondagmiddag nog gauw even voor zondagsschooltijd je versje leren. Overal komen de psalmen terug, een rode draad in ons Urker leven. Bijzonder toch hoe Joodse teksten van duizenden jaren oud, in achttiende-eeuwse berijmingen, op zestiende-eeuwse melodieën, zo onlosmakelijk verbonden zijn geraakt aan ons dorp en onze cultuur.”

In de bijlage vertelt ds. A. van Heteren, predikant van de christelijke gereformeerde Eben-Haëzer­gemeente in Urk, dat hij de afgelopen jaren de gemeente alle 88 verzen van Psalm 119 liet zingen.

„Door alle verzen te zingen, ging de rijkdom van deze psalm open. Onder alle omstandigheden spreekt in deze psalm de liefde voor Gods wet en de afkeer van de zonde.”

Ds. Van Heteren is een „uitgesproken liefhebber van de Urker manier van zingen geworden”, aldus de krant. In het interview zegt hij: „Hier zingen 300 mensen harder en duidelijker dan een volle kerk elders. Op zee zijn Urkers gewend om hard te praten en te roepen. Dat hoor je in de kerken terug. Heel bijzonder is ook dat je in de Urker gemeente­zang de kinderstemmen zo goed hoort. Kinderen kleuren de gemeentezang en ze durven ook te zingen.”

Het nieuwsblad onderzocht ook de preekteksten in de Urker kerken. Predikanten nemen in twee derde van de gevallen een tekst uit het Nieuwe Testament als uitgangspunt voor hun preek. Vaak gaat het dan om passages uit de evangeliën. In 2014 is uit vier Bijbelboeken in het dorp niet gepreekt. Het gaat om Klaagliederen, Haggaï, Filemon en de derde brief van Johannes.


Oproep

Welke Psalm zingt u het liefst? En waarom? Mail uw reactie naar kerk@refdag.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer