Politiek

Meerderheid Eerste Kamer verwerpt plannen minister Kamp

DEN HAAG (ANP). Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft dinsdag een gevoelige nederlaag geleden in de Eerste Kamer (Senaat). De kleinst denkbare meerderheid van 38 tegen 37 senatoren verwierp zijn plan voor de aanleg van windmolenparken op zee.

23 December 2015 07:01Gewijzigd op 16 November 2020 00:15
Minister Henk Kamp van Economische Zaken verlaat de Eerste Kamer na afloop van de stemming over de Wet Stroom. Beeld ANP
Minister Henk Kamp van Economische Zaken verlaat de Eerste Kamer na afloop van de stemming over de Wet Stroom. Beeld ANP

Die tegenstem was vooral bedoeld als kritiek op Kamp omdat hij de voorgenomen splitsing van de energiebedrijven Eneco en Delta niet ongedaan wil maken. Die splitsing was aan de wet voor windmolens gekoppeld.

Delta en Eneco zijn nog de enige twee Nederlandse bedrijven die stroom opwekken en leveren en ook beschikken over hun eigen kabels. Dat willen ze zo houden, omdat ze vrezen dat ze zonder netwerkbedrijf worden opgeslokt door een groot buitenlands bedrijf.

De meerderheid in de Eerste Kamer vroeg Kamp om Eneco en Delta pas te splitsen als ook energiebedrijven in andere Europese landen dat moeten. Maar Kamp piekert daar niet over. Hij legde zelfs een speciaal verzoek van de Senaat naast zich neer.

De wet STROOM, die de komst van grote windmolenparken op zee regelt, is nu gestrand. De regeringspartijen VVD en PvdA, die in de Senaat in de minderheid zijn, kregen alleen steun van D66, SGP en GroenLinks. GroenLinks verklaarde met „pijn in het hart” voor te stemmen. De partij is tegen de splitsing van de energiebedrijven, maar wilde de plannen voor duurzame energie niet tegenhouden.

Andere partijen spraken ook over een dilemma, maar vonden een „signaal” richting Kamp belangrijker. De minister benadrukte voor de stemming dat de energiebedrijven zich ook moeten opdelen als de nieuwe wet het niet zou halen. Dan blijft namelijk de oude wet gelden waarin de splitsing is vastgelegd.

Eneco roept de politiek op om snel „tot een oplossing te komen voor deze impasse”, meldde het bedrijf in een statement.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer