OPEC twijfelt over productieverlaging
De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) twijfelt of ze nog wel haar productie moet verlagen nu de olieprijs op een hoog niveau blijft staan.
De minister van Oliezaken van de Verenigde Arabische Emiraten, Obaid bin Saif al-Nasseri, zei maandag dat de verlaging die was voorzien voor 1 april, mogelijk wordt uitgesteld.
De OPEC, die goed is voor 40 procent van de wereldproductie, komt volgende week woensdag in Wenen bijeen om over de onderlinge productiequota te praten. Door geruchten over een mogelijk uitstel daalde de prijs van een vat Brent-olie gistermiddag 1,4 procent tot 32,78 dollar.
Volgens al-Nasseri is uitstel een van de opties die op tafel komen. Ook andere OPEC-functionarissen, van wie enkele anoniem, lieten zich in dergelijke bewoordingen uit.
De olieprijzen belandden vorige week op het hoogste peil in dertien jaar. De termijnmarkten reageerden daarmee op de toenemende consumptie in China, de lage benzinevoorraden in de Verenigde Staten en op de angst dat terreuraanslagen oliedepots zullen treffen.
De OPEC besloot in februari haar officiële olieproductie met 1 miljoen vaten te verlagen tot 23,5 miljoen per dag. Veel analisten reageerden toen verrast omdat een vat olie al veel meer kostte dan de 22 tot 28 dollar die de OPEC nastreeft. OPEC-olie noteerde vorige week 33,01 dollar per vat.
Het is zeker geen uitgemaakte zaak dat het oliekartel, dat dertien leden telt, volgende week maatregelen neemt om de opwaartse druk op de prijzen te temmen. De Qatarese minister van Olie is bijvoorbeeld tegen uitstel van de voorgenomen productieverlaging. Zijn Algerijnse collega zei maandag dat de OPEC maar weinig kan doen aan de recente prijsstijgingen. De organisatie is bang dat de prijzen in de toekomst sterk zullen dalen, vooral als Irak weer volwaardig deelnemer is op de wereldmarkt.