Binnenland

„Stichtse Vecht is in de maling genomen”

UTRECHT (ANP). Tienduizenden mensen die langs de snelweg A2 tussen Utrecht en Amsterdam wonen, zijn in de maling genomen door het Rijk. Dat zegt wethouder Pieter de Groene van de gemeente Stichtse Vecht dinsdag in een reactie op het besluit van de rechter dat er in de avond en nacht 130 kilometer per uur mag worden gereden op de vijfbaanssnelweg.

22 December 2015 17:59Gewijzigd op 16 November 2020 00:14

„Het Rijk spiegelde onze inwoners in een prachtige folder voor dat bij de verbreding van de A2 een snelheidsverlaging van 120 naar 100 km per uur nodig was. De milieueffecten waren anders onaanvaardbaar groot vanwege geluid en luchtkwaliteit. Daarmee werd draagvlak gemakkelijk gewonnen”, aldus de wethouder die de uitspraak een „grote teleurstelling” vindt.

De rechter bepaalde dinsdag dat er geen juridische belemmeringen zijn om de snelheidsverhoging tussen Vinkeveen en Maarssen te verbieden. Volgens hem is de afweging tussen negatieve en positieve effecten van harder rijden geen taak voor de rechter maar een politieke keuze. Harder rijden past in het kabinetsbeleid van ‘130 km waar het kan.’

Op de uitspraak van de rechter is drie jaar gewacht. Stichtse Vecht, De Ronde Venen en de provincie Utrecht beslissen na de feestdagen of ze in beroep gaan. Verkeersminister Melanie Schultz wil nu ook de nachtelijke snelheid tussen Vinkeveen en Holendrecht verhogen. In 2016 volgt waarschijnlijk een voorstel om ook overdag harder te gaan rijden op de A2.

Milieudefensie is geschrokken van het besluit van de rechter. De organisatie berekende onlangs nog dat verhoging van de snelheid van 100 naar 130 kilometer tot 46 procent meer uitstoot van stikstofdioxide leidt. Ook de uitstoot van CO2 neemt sterk toe bij hogere snelheden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer