Aantal vuurwerkvrije zones groeit
APELDOORN. Tijdens de komende jaarwisseling mag op veel meer plekken dan vorig jaar in verschillende gemeenten geen vuurwerk worden afgestoken.
Dit jaar kiest 31 procent van de gemeenten voor een vuurwerkverbod bij bijvoorbeeld bejaardenhuizen, dierenasiels of winkelstraten, schreef De Telegraaf op basis van een steekproef. Drie jaar geleden maakte nog maar 8,5 procent van de gemeenten gebruik van deze mogelijkheid. De vier grote steden zijn koploper op het gebied van deze vuurwerkvrije zones.
De gemeente Hilversum kiest er zelfs voor om in een deel van het stadscentrum een vuurwerkverbod voor consumenten in te stellen. Dit is tegen het zere been van de vuurwerkhandelaars, die naar de rechter stapten. De Raad van State stelde de gemeente maandag echter in het gelijk in een voorlopige uitspraak. Ook in Alkmaar wordt in een deel van het centrum het afsteken van vuurwerk verboden. Vorig jaar verwoestte een grote brand nog vier panden in de nieuwjaarsnacht.
De vuurwerkrestricties in veel gemeenten passen in het beeld van een maatschappij die langzaam maar zeker genoeg krijgt van alle overlast. Zo werden vorig jaar de afsteektijden voor vuurwerk beperkt, waardoor de schade in veel gemeenten daalde. Dat bleek eerder dit jaar al uit een onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De brandweer rukte, mogelijk door deze nieuwe regel, afgelopen jaar 25 procent minder vaak uit dan het jaar ervoor, aldus woordvoerder Frank Huizinga.
Particulieren geven via de website vuurwerkoverlast.nl aan tabak te hebben van de harde knallen. Sinds zaterdag kwamen 21.000 meldingen van overlast binnen. Het aantal ligt daarmee een stuk hoger dan vorig jaar.
Ook zijn steeds meer organisaties kritisch over consumenteenvuurwerk. Kinderartsen, plastisch chirurgen, oogartsen en artsen van de spoedeisende hulpen scharen zich sinds afgelopen weekend achter een manifest dat pleit voor afschaffing van consumentenvuurwerk, waardoor vorig jaar 574 gewonden vielen.