Kerk & religie

Driehonderd mensen wisselen elkaar af in Bijbelleesmarathon

DORDRECHT. In de Dordtse Bonifatiuskerk lezen meer dan 300 mensen om beurten de Bijbel voor. De eerste begon vrijdagavond om acht uur, en sindsdien leest ieder kwartier iemand anders. Ook ’s nachts gaan ze door. Dinsdagochtend hopen ze de Bijbel uit te hebben.

Jan Pieter Rottier
21 December 2015 15:54Gewijzigd op 16 November 2020 00:13
In de Bonifatiuskerk te Dordrecht las Thea Aalders-Dam voor uit Ezechiël.  Er wordt vijf dagen lang uit de Bijbel gelezen, met elk kwartier een nieuwe lezer. beeld Dirk Hol
In de Bonifatiuskerk te Dordrecht las Thea Aalders-Dam voor uit Ezechiël. Er wordt vijf dagen lang uit de Bijbel gelezen, met elk kwartier een nieuwe lezer. beeld Dirk Hol

Zaterdagmiddag, 12:45 uur. Hendri van Duinen loopt het kleine podium op, voor in de Bonifatiuskerk, en kruipt achter een houten kanseltje. Voor hem ligt de 
Herziene Statenvertaling. Tot exact 13.00 uur is het zijn beurt. Uit de laatste hoofdstukken van Deuteronomium leest hij. Het gaat over Jozua, die de opdracht krijgt om het volk Israël naar het Beloofde Land te brengen. En over Mozes, die een lied maakt om het volk te herinneren aan Gods almacht.

Twee microfoons versterken zijn stem. Een handjevol mensen voor in de kerk luistert er aandachtig naar. Dat Gods Woord hier in de kerk klinkt, is bijzonder. Lang was het een concertzaal. Maar sinds een kleine twee jaar huurt de christelijke jongerenorganisatie Bonfire de kerk.

Kaft

Voor Project Kaft leest Van Duinen een kwartiertje voor uit de Bijbel. En met hem doen nog meer dan 300 anderen dat. De groep deelnemers is heel divers, zegt organisator Micha van Tulden. Van jong tot oud en van christen tot niet-christen: iedereen doet mee. Vrijdagavond lazen twee Dordtse wethouders, en zondagmiddag las de burgemeester van Dordrecht. Zo’n 350 kwartier lezen de deelnemers met elkaar. Sommige mensen lezen meerdere keren. Er stonden ook nog wat „kwartieren” open. Maar daarvoor zijn inmiddels mensen gevonden, meldt de website van het project.

Zelf neemt Van Tulden niet altijd de tijd om in de Bijbel te lezen, erkent hij. Hij vindt het ook niet altijd een makkelijk boek. Maar, als hij er dan in leest, dan geeft hem dat toch hoop en vertrouwen, vertelt hij. Met het project hoopt hij de deelnemers aan te sporen om meer in de Bijbel te gaan lezen. En hij wil hen ervan bewust maken „dat je geloof en vertrouwen in God groeien” als je leest.

„Bijzonder”, vond Van Duinen het voorlezen, vertelt hij na afloop. Maar de inhoud van het stuk dat hij moest voorlezen, vond hij wel pittig. In het Bijbelgedeelte roept God Zijn volk namelijk in duidelijke woorden op om naar Hem te luisteren. Maar, zegt hij, het lezen gaf hem tegelijk wel ontzag en eerbied voor God. „God is liefde, maar ook rechtvaardig, dat vergeten we weleens.”

Zo’n selectief beeld van God heeft Roelof Schipper ook vaak, merkte hij toen hij vóór Van Duinen een kwartier voorlas. Tijdens het lezen van Deuteronomium ontdekte hij een kant van God waar hij niet zo vaak bij stilstaat, vertelt hij. „God is persoonlijk, benaderbaar en vergevingsgezind. Maar Hij is nog veel meer.”

Ook voor Schipper is de Bijbel belangrijk, belangrijker dan welk ander boek ook, zegt hij. „Uit de Bijbel spreekt autoriteit. Als ik in de Bijbel lees, ontstaat er vanzelf de wil om het in de praktijk te brengen. Dat heb ik bij andere boeken niet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer