Binnenland

Al ruim 10.000 klachten over vuurwerkoverlast

ROTTERDAM (ANP). Op het meldpunt vuurwerkoverlast.nl waren zondagavond, anderhalve dag nadat de site de lucht in was gegaan, ruim 10.000 meldingen binnengekomen. Het aantal klachten ligt volgens de initiatiefnemer van het meldpunt, het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte, een stuk hoger dan een jaar geleden. Ondanks de klachtenstroom vindt minister Jet Bussemaker (Cultuur) een vuurwerkverbod niet nodig.

21 December 2015 06:42Gewijzigd op 16 November 2020 00:12

De meeste klachten op vuurwerkoverlast.nl gaan over zware vuurwerkbommen. Huisdieren schieten daarvan in de stress en mensen liggen er ’s nachts wakker van. Ook komen er veel meldingen binnen over schade door vuurwerk, aldus Bonte zondag. De meeste meldingen komen uit Rotterdam en Den Haag, maar ook uit kleinere gemeenten als Diemen en het Limburgse Horst aan de Maas kwamen relatief veel klachten binnen.

Bonte vindt dat de politie in de weken voor oud en nieuw meer capaciteit vrij moet maken om vuurwerkoverlast aan te pakken: „Mensen geven nu bij ons aan dat de politie na een melding zegt geen tijd te hebben om langs te komen. Terwijl het vaak om regelrecht vandalisme gaat of om zware explosies waar mensen nachtenlang door uit hun slaap worden gehouden.” Bonte adviseert gevaarlijke situaties en vuurwerkvandalisme ook altijd bij de politie te melden.

Het Meldpunt Vuurwerkoverlast is een initiatief van dertig lokale GroenLinks-fracties. De meldingen worden gebundeld in een rapport om de Tweede Kamer en gemeentes inzicht te geven in de aard en omvang van het vuurwerkprobleem. Bussemaker vindt een vuurwerkverbod vooralsnog niet nodig. „Ik zou het niet willen verbieden”, aldus de bewindsvrouw in het tv-programma WNL Op Zondag. „Je moet dit met elkaar bespreken en je moet niet van bovenaf zeggen: we doen het helemaal niet meer”, aldus Bussemaker.

De PvdA-politica ziet wel dat er steeds meer kritiek komt op de traditie dat iedereen rond de jaarwisseling vuurwerk mag afsteken. „Je ziet dat tradities veranderen. Dat geldt voor Zwarte Piet, dat zie je bij vuurwerk.” De minister wijst op het „mooie alternatief” van gemeenten om zelf een groot vuurwerk te organiseren. „Dan heb je toch heel mooie pijlen, sterren en kleuren, zonder het gevaar.” Steeds meer organisaties pleiten voor een verbod op consumentenvuurwerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer