Nieuwe rol voor Rode Kruis bij noodhulp
DEN HAAG (ANP). De vrijwilligers van de noodhulpteams van het Rode Kruis gaan zich bij grote ongelukken toeleggen op de hulp aan lichtgewonden. Dat is afgesproken tussen de veiligheidsregio’s en het Rode Kruis. Nu assisteren de noodhulpmedewerkers van de hulpverleningsorganisatie nog enkel de ambulancediensten bij de zorg voor zwaargewonden.
De nieuwe noodhulpteams treden aan bij grote rampen of calamiteiten met veel slachtoffers, zoals grote branden, gasexplosies en verkeersongelukken. De duizend vrijwilligers van het Rode Kruis zijn onderdeel van de Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB), die vanaf 4 januari 2016 landelijk wordt ingevoerd. Ze zijn speciaal opgeleid om die hulp te kunnen verlenen.
De prioriteit ligt nu bij de acute zorg voor zwaargewonden, waardoor lichtgewonden vaak moeten wachten op behandeling of worden doorverwezen naar de huisartsenpost. In de nieuwe manier van noodhulpverlening worden ze wel direct opgevangen en geholpen, door de Rode Kruis-vrijwilligers. „Dit is ook wat meer in het verlengde van onze taak ligt: het helpen van mensen die lichtgewond zijn, bijvoorbeeld bij evenementen”, licht directeur Gijs de Vries van het Rode Kruis toe.
De nieuwe rol voor de Rode Kruis-vrijwilligers is er gekomen door veranderingen in wet- en regelgeving. Daarnaast zijn in samenwerking met de Veiligheidsregio’s verbeteringen doorgevoerd. „We wilden onder meer sneller ter plaatste zijn en meer mensen helpen”, aldus De Vries. De acht hulpverleners uit een noodhulpteam zijn in de nieuwe constellatie binnen 45 minuten op een locatie aanwezig. Door een nieuwe manier van oproepen en vervoer is dat vijftien minuten sneller dan voorheen.