Kabinet beperkt gaswinning tot 27 miljard kuub
DEN HAAG (ANP). Minister Kamp (Economische Zaken) draait de gaskraan in Groningen verder dicht. Hij beperkt de gaswinning komend jaar tot 27 miljard kuub gas, zo maakte hij vrijdag bekend. Dit jaar mocht er niet meer dan 30 miljard kuub uit de Groningse bodem worden gehaald.
Kamp volgt daarmee de Raad van State, die eerder dit jaar bepaalde dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij NAM tot oktober 2016 niet meer dan 27 miljard kuub gas mag winnen in Groningen.
Alleen in een koude winter, als er meer gas nodig is om de huizen en bedrijven te verwarmen, zou er meer gas uit de Groningse bodem naar boven mogen worden gehaald. Volgens netbeheerder GasUnie Transport Services (GTS) is dan 31 miljard kuub gas nodig.
Tegen de gaswinning in Groningen is veel protest want het zorgt voor aardbevingen. Daardoor raken huizen beschadigd en voelen mensen zich onveilig. Om het aantal bevingen te verminderen en de veiligheid van de Groningers te verbeteren, schroefde Kamp de gaswinning de afgelopen jaren al terug. Van bijna 48 miljard kuub in 2012 en bijna 54 miljard kuub in 2013 gold dit jaar 30 miljard kuub gas als maximum. En voor 2016 wordt dat met 27 miljard kuub dus nog wat minder.
Volgens Kamp was de veiligheid van de Groningers leidend bij het besluit om de gaskraan nog wat verder dicht te draaien. Daarnaast moeten ook miljoenen huishoudens en bedrijven kunnen worden voorzien van gas waarmee de panden worden verwarmd. „We draaien de gaskraan nu verder dicht en nemen de maatregelen die nodig zijn om in de toekomst minder afhankelijk te zijn van Gronings gas voor onze energievoorziening”, aldus Kamp.
Het terugdraaien van de gaswinning heeft de afgelopen jaren al 7 miljard gekost. „Het gaat sneller dan gedacht”, aldus minister Dijsselbloem (Financiën) vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad. Hij wees erop dat het nu eenmaal noodzakelijk is wegens de veiligheid van de Groningers.
Reacties
Reinette Klever, Tweede Kamerlid voor de PVV: „Dit is een stap in de goede richting. Uiteindelijk zal de gaswinning nog verder omlaag moeten en zullen we meer gebruik moeten maken van de importmogelijkheden die Nederland heeft, waaronder de LNG terminal in Rotterdam. Verder blijft de PVV aandringen op een ruimhartige uitkoopregeling voor mensen die weg willen uit het aardbevingsgebied.”
Agnes Mulder, CDA: „De minister heeft met dit besluit de juiste weg gekozen naar verlaging van de gaswinning en dat had hij ook al direct kunnen doen na de uitspraak van de Raad van State. Het CDA wil tegelijk benadrukken dat de minister de succesvolle waardevermeerderingsregeling voor iedereen in het aardbevingsgebied in Groningen die meer dan 1000 euro schade heeft geleden met kracht moet voortzetten. Hier mag geen enkele vertraging ontstaan. Eindelijk krijgen de mensen iets concreets terug voor alle ellende en overlast waarmee ze ongevraagd te maken hebben. Verder wil het CDA dat er kritisch wordt gekeken naar de zogeheten contourenkaart: als je schade hebt door aardbevingen dient deze gewoon altijd vergoed te worden.”
André Bosman, VVD: „Goed dat het kabinet voor een derde jaar op rij besluit minder gas te winnen, de bepaling van de Raad van State overneemt en oog houdt voor zowel de veiligheid van de Groningers als de leveringszekerheid voor alle Nederlanders om te kunnen stoken en koken.”
Eric Smaling, SP: ,Amy Winehouse, Jim Morrison, Jimi Hendrix, Kurt Cobain: allemaal werden ze 27, maar dat is geen reden op dit niveau te blijven. Het is dit jaar namelijk al (dankzij de rechter) 27 miljard kuub gas, volgend jaar 27 miljard kuub is geen verlaging. Het moet verder omlaag. Bovendien is het bijna op, dus wees zuinig op wat er nog is, zeker nu de gasprijs laag is. Ik wacht nog op het advies van toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).
Albert Rodenboog, burgemeester van Loppersum: „Ik had gehoopt op een verdere verlaging van de gaswinning, maar ik rekende er niet op. Het is goed dat de minister een perspectief schetst, waarbij de gaswinning in 2020 wel verder naar beneden gaat. De minister moet bij zijn nieuwe winningsplan wel het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen respecteren. In het meest gevoelige gebied, Loppersum dus, moet de gaswinning naar nul. We zien hier dagelijks het bewijs: minder gaswinning zorgt voor minder bevingen. Het is al jaren niet zo rustig geweest. De minister en de NAM moeten wel met heel goede bewijzen komen als ze in september de gaswinning in Loppersum weer willen verhogen omdat dit beter zou zijn voor het hele veld. Dat valt bijna niet uit te leggen.”
Carla Dik-Faber (ChristenUnie): „We hebben, samen met de Groningers, heel lang moeten wachten op het besluit om de gaskraan verder dicht te draaien. Het nu genomen besluit is een stap in de goede richting, maar de ChristenUnie blijft er op aandringen dat nog meer, grote stappen volgen. We moeten, ook met het oog op de afspraken in het nog maar net gesloten Klimaatakkoord, echt over op andere vormen van energie; het is aan de minister om met een plan te komen hoe hij de gaswinning met grote stappen omlaag brengt. Tot die tijd moeten we niet méér gas winnen dan werkelijk nodig is; het moet geen automatisme zijn dat we een gesteld plafond ook ieder jaar bereiken.”
Stientje van Veldhoven, Tweede Kamerlid voor D66: „Telkens weer moet er een rechter of een kritisch rapport aan te pas komen om het kabinet te dwingen minder gas in Groningen te winnen. De veiligheid van Groningers echt vooropstellen betekent dat Kamp nu de principiële keuze moet maken om niet méér gas te winnen dan nodig is voor de leveringszekerheid. Dan hoeft de rechter straks dit kabinet niet opnieuw terug te fluiten. Een structurele oplossing is om Nederland van zijn gasverslaving af te helpen. Verder kromp vorig jaar de economie in Groningen met 8,8 procent. Daarom wil D66 dat het kabinet samen met de regio met een uitgewerkt plan komt om de komende tien jaar de economie in de provincie te versterken.”
Liesbeth van Tongeren, Goenlinks: „Uit dit gasbesluit blijkt dat minister Kamp nog steeds niet luistert naar zijn eigen toezichthouder, die ruim drie jaar geleden al adviseerde dat de gaskraan zo snel mogelijk zo ver mogelijk dicht moet. Ook luistert hij niet naar de oproep van de provincie Groningen voor gasmindering. GroenLinks wil dat Kamp komt met een actieplan Minder Gas: stoppen met nieuwe exportcontracten voor Gronings gas en snel maatregelen nemen zodat er minder gas nodig is in Nederland. In de week na het historische klimaatverdrag van Parijs zou je verwachten dat ook Kamp alles op alles wil zetten om de Groningse gaskraan zo ver mogelijk dicht te draaien. Helaas kiest hij nog steeds voor geld in plaats van voor de Groningers.”
Milieudefensie: „Het besluit van minister Kamp om de gaswinning niet verder omlaag te brengen dan 27 miljard kubieke meter is een klap in het gezicht van de Groningers. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat de aardbevingen in Groningen onverminderd doorgaan met dit niveau van gaswinning. Ook is het een gemiste kans dat Kamp na het klimaatakkoord van Parijs niet komt met een strategie om gas helemaal uit te faseren. Milieudefensie overweegt wederom naar de rechter te stappen om dit besluit aan te vechten en roept alle Groningers op op 15 januari mee te lopen in een demonstratieve fakkeltocht die samen met de Groninger Bodem Beweging wordt georganiseerd.”
Sander van Rootselaar, woordvoerder NAM: „We gaan ons volop inspannen om te voldoen aan het verzoek van de minister om het nieuwe winningsplan in de eerste helft van volgend jaar in te dienen. We gebruiken daarbij alle laatste inzichten en beschikbare onderzoeksdata. De tussenresultaten van de aardbevingsonderzoeken laten zien dat bij het huidige productieniveau wordt voldaan aan de risiconormen. We vinden het verder belangrijk dat er vandaag een Meerjarenprogramma is gepresenteerd, dat wordt gedragen door de regionale bestuurders en maatschappelijke organisaties. We zullen de Nationaal Coördinator Groningen ondersteunen in haar taak.”
Gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP): „De minister volgt de Raad van State en draait zelf de gaskraan niet verder dicht. Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft opnieuw laten weten dat een lagere winning zorgt voor minder zware bevingen. Het is wel goed dat Kamp een perspectief voor de toekomst heeft geschetst, waarbij de productieplafonds teruglopen. Wij waarderen dit, maar het gaat voor ons niet snel genoeg. En dat is wel noodzakelijk om de overlast van de bevingen te beperken, tijd te winnen voor het versterken van woningen en het zorgen voor draagvlak onder de Groningers voor de plannen van de Nationaal Coördinator Groningen. De gaskraan moet dus gewoon sneller verder dicht.”