Binnenland

Vollenhovenaar: Jongeren plasten op mijn oprit

ZWOLLE. Een inwoner van Vollenhove probeert te voorkomen dat twee jongerengroepen dit jaar de jaarwisseling doorbrengen in een keet bij zijn huis. Hij is overlast door lawaaimakende en urinerende jongeren zat. Zelf zijn ze zich van geen kwaad bewust.

Michiel Satink
18 December 2015 15:14Gewijzigd op 16 November 2020 00:10
Een jongerenkeet. beeld RD, Anton Dommerholt
Een jongerenkeet. beeld RD, Anton Dommerholt

Dat bleek donderdag tijdens een zitting in de rechtbank in Zwolle. Via een voorlopige voorziening wil de bewoner voorkomen dat er dit jaar weer twee ”oudejaarshuisjes” op een parkeerplaats aan de Groenestraat vlakbij zijn huis staan.

De oudejaarshuisjes zijn een traditie in Vollenhove en andere plaatsen in de gemeente Steenwijkerland (Ov.). Die stamt nog uit de tijd dat vissers rond de jaarwisseling terugkeerden van de Zuiderzee. Ze brachten Oud en Nieuw gezamenlijk op het schip door. Na de inpoldering en het vertrek van de visserij, zetten jongeren die traditie op het land voort.

Dit jaar verleende de gemeente Steenwijkerland ontheffing voor 32 huisjes in Vollenhove, Blokzijl, Sint Jansklooster en Blankenham. Ze staan de laatste dagen van het jaar op openbaar terrein en moeten na 1 januari weer verdwijnen.

Vorig jaar diende de bewoner al een klacht in over de locatie in Vollenhove. Er zou op zijn oprit geplast zijn, er is gegooid met een koelkast en er werd vuur gestookt in een ton.

Om de man tegemoet te komen ruilden de oudejaarsgroepen ”’t Doppien” en ”Afvallige Nameless Kandidaten” van plek. De man had last van de eerste groep. Maar ook de ruil lost de problemen volgens de klager niet op.

De bewoner wil vooral rust voor hem en zijn gezin. „Voor handhaving heeft de gemeente het personeel niet. En als vader heb ik geen zin de hele tijd als politieagent op te treden. Dat is zeer vermoeiend.”

De gemeente Steenwijkerland zei tegen de bestuursrechter dat ze de situatie dit jaar juist extra in de gaten houdt. „Is er weer overlast, en met name geluidsoverlast, dan overwegen we ernstig deze plek niet meer te gebruiken.”

De jongeren zelf zijn bereid om in gesprek te gaan. Volgens hen zouden er anderen op de oprit van de klager hebben geplast. Ze zeggen zelf er alles aan te doen om overlast te voorkomen. „We werken ook gewoon op kantoor. We willen niet bekend staan als asocialen.”

De rechter doet uiterlijk dinsdag uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer