Buitenland

Voorlopig akkoord over ontmanteling Iraakse milities

Leiders van de twee grootste gewapende milities in Irak hebben in principe ingestemd met de ontmanteling van deze groepen. Het gaat om de sjiitische Badr–milities en de Koerdische peshmerga’s, aldus The Washington Post in de editie van maandag. Onder het voorlopige akkoord vallen circa 60.000 militieleden.

ANP
22 March 2004 15:30Gewijzigd op 14 November 2020 01:04

Het is de bedoeling dat de militieleden hun wapens inleveren en na de machtsoverdracht van 30 juni deel gaan uitmaken van de nieuwe Iraakse veiligheidstroepen. Degenen die dat niet willen, kunnen gebruikmaken van een soort afvloeiingsregeling. Ook kleinere milities moeten dit voorbeeld gaan volgen, anders lopen ze kans dat militairen van de coalitie hen met geweld ontwapenen.

Het gaat volgens de krant nog om een voorlopig akkoord. Er wordt nog nader onderhandeld over de voorwaarden, maar naar verwachting ligt er binnen enkele weken een definitieve afspraak op tafel. „We vinden dat alle militieleden deel moeten uitmaken van het nationale leger en het politiekorps", aldus Hamid Bayati. Hij is verbonden aan de Opperste Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak (Sciri), de partij van de Iraakse sjiitische moslims. Zij controleert de circa 10.000 leden van de Badr–milities.

Jalal Talabani, een van de twee Koerdische leiders in Irak, zegt in de krant dat er een overeenkomst ligt over „een eervolle oplossing" voor de ongeveer 50.000 peshmerga–strijders. Zij hielpen de Amerikaanse troepen vorig jaar enkele Iraakse steden in te nemen.

Volgens de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, is ontmanteling van de milities cruciaal voor de uiteindelijke democratisering van Irak. De Amerikanen willen voorkomen dat er na de machtsoverdracht deze zomer nieuwe conflicten ontstaan tussen de verschillende facties.

Verscheidene Irak–deskundigen betwijfelen overigens of militieleden eenmaal in dienst van pan–Iraakse veiligheidstroepen wel zo loyaal zullen zijn aan hun broodheren. In geval van een nieuwe crisis zullen ze eerder hun achterban verdedigen dan het totale Iraakse volk, denken de experts.

Volgens The New York Times van maandag kampen de Amerikanen momenteel met grote problemen bij de uitrusting van de nieuwe Iraakse veiligheidstroepen. De levering van onder meer kogelvrije vesten, communicatieapparatuur en ander materieel heeft grote vertraging opgelopen door onenigheid over contracten met Amerikaanse leveranciers en door bureaucratie. Amerikaanse officieren in Irak klagen al publiekelijk steen en been dat ze de Irakezen niet goed kunnen uitrusten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer