Economie

„2016 wordt goed jaar voor consument”

AMSTERDAM (ANP). 2016 wordt het jaar met de hoogste groei van de inkomens en de consumptie in vijftien jaar, voorziet het economisch bureau van ING. Het zal niet alleen beter gaan met de Nederlandse economie, de consument gaat dit ook echt merken, aldus de bank.

17 December 2015 06:29Gewijzigd op 16 November 2020 00:07
beeld ANP
beeld ANP

ING rekent erop dat consumenten in 2016 netto 3 procent meer te besteden krijgen en 2 procent meer gaan kopen. Dit jaar groeien die graadmeters allebei nog met 1,7 procent.

Ook voor mensen die nu nog werkloos zijn, ziet het beeld er wat zonniger uit. Hoofdeconoom Marieke Blom van ING Nederland denkt dat er meer banen bijkomen en dat meer werkzoekenden een baan zullen vinden.

De Nederlandse economie laat al langer herstel zien. Dit zet volgend jaar door, met als pluspuntje dat het aantrekken van de economie niet meer alleen gedragen wordt door de export. De geplande belastingverlaging geeft de koopkracht in 2016 een extra impuls. Verder helpt de lage rente de huizenmarkt verder vooruit.

Wat volgens ING ook opvalt is dat restaurants veel harder groeien dan supermarkten. Wat vaker of wat luxer uit eten in een restaurant lijkt de voorkeur te genieten boven een boodschappenkar gevuld met luxere en duurdere artikelen.

Exporteurs blijven voorlopig profiteren van de goedkopere euro. Ook trekt de wereldhandel naar verwachting aan. Maar hier zijn nog wel een aantal onzekerheden. Zaken als een onverwacht harde landing van de Chinese economie en de ontwikkeling van de olieprijs kunnen roet in het eten gooien.

Alles bij elkaar wordt de Nederlandse economie volgend jaar waarschijnlijk 2,5 procent groter, raamt ING. Voor dit jaar gaat de bank nog uit van 2 procent groei.

Daarmee is ING optimistischer dan het Centraal Planbureau (CPB) en De Nederlandsche Bank (DNB). Het CPB denkt dat de economische groei volgend jaar op 2,1 procent uitkomt, na een plus van 2 procent dit jaar. De centrale bank voorspelde onlangs een terugval van de groei tot 1,7 procent in 2016.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer