Principeakkoord over sociaal plan bij IHC
SLIEDRECHT. De vakorganisaties en de directie van scheepsbouwconcern IHC zijn het woensdag alsnog eens geworden over een sociaal plan. De voor deze week aangekondigde acties zijn opgeschort, blijkt uit een gezamenlijke mededeling.
Het principeakkoord voorziet onder meer in begeleiding van werk naar werk, een vrijwillige ouderenregeling voor medewerkers van 62 jaar en ouder met een aanvulling tot 100 procent en een beëindigingsvergoeding voor medewerkers die gedwongen moeten vertrekken op basis van de zogeheten kantonrechtersformule, met een correctiefactor van 1,3. Het sociaal plan krijgt een looptijd van twee jaar.
Over het sociaal plan is een half jaar onderhandeld. IHC maakte in juni plannen bekend voor een grote reorganisatie, waarbij 487 vaste medewerkers en 1100 inleenkrachten hun werk verliezen. De onderhandelingen met de vakorganisaties FNV, CNV en RMU liepen eind november vast. Dinsdag mislukte nog een poging om de onderhandelingen weer op gang te brengen.
Vorige week kondigden FNV en CNV aan dat zij deze week actie zouden gaan voeren. Deze zouden onder meer plaatsvinden tijdens de tewaterlating van de Jun Yang 1, een sleephopperzuiger voor het Chinese Guangzhou Dredging Company. De RMU doet uit principe overigens niet aan acties mee.
FNV, CNV en RMU zullen het principeakkoord in januari met een positief advies voorleggen aan de leden. RMU-onderhandelaar Chris Baggerman is heel tevreden over het resultaat. „Het is goed dat iedereen na een nachtje slapen tot bezinning is gekomen. Nu kan de rust terugkeren bij de onderneming. Medewerkers kunnen nu weer toekomen aan datgene waar ze zo goed in zijn: het bouwen van baggerschepen.”
IHC wil het aantal werven in Nederland terugbrengen van vier naar twee. Het internationaal actieve concern heeft nu nog zo’n 3000 mensen op de loonlijst.