Buitenland

Digitale gegevens beter beschermt met nieuwe privacywetgeving EU

BRUSSEL. De Europese Unie heeft dinsdagavond een akkoord bereikt over een ingrijpende herziening van de versnipperde wetgeving over gegevensbescherming. Dit maakte de Europese Commissie dinsdag bekend. Onder de nieuwe verordening zullen mensen volgens de Commissie beter in staat zijn controle uit te oefenen over hun persoonlijke gegevens.

Redactie buitenland
16 December 2015 12:14Gewijzigd op 16 November 2020 00:05

Tegelijkertijd zouden bedrijven door moderne en uniforme regels beter kunnen profiteren van de mogelijkheden van de digitale interne markt. „Burgers en bedrijven zullen profiteren van deze nieuwe regels die passen bij het digitale tijdperk”, meent Vera Jourova, de Europeese commissaris van Jusitie. De regeling verankert onder andere „het recht om te worden vergeten” in de Europeese wetgeving. Daardoor kunnen EU-burgers eisen oudere en niet-relevantie informatie over hen op internet te verwijderen.

Ook geeft de nieuwe verordening de nationale autoriteiten de bevoegdheid om bedrijven boetes op te leggen tot maximaal vier procent van hun omzet wanneer zij misbruik maken van de onlinegegevens van mensen, waaronder het gebruiken van hun gegevens zonder expliciete toestemming.

Met het akkoord gaat er in Europa één set privacyregels gelden, in plaats van 28 verschillende regelgevingen. Er wordt sinds 2012 over het pakket onderhandeld. De bevoegde commissie van het Europees Parlement buigt zich morgen over het akkoord. Het voltallige parlement stemt er begin volgend jaar over.

De Europese privacywaakhond EDPS waarschuwde de Europese landen en de ict-sector dinsdag nog voor het risico op privacy­schendingen. De waakhond meent dat regelgeving hierover achterloopt, nu internet steeds meer toepassingen krijgt en de markt voor spionagesoftware groeit. De EDPS waarschuwde dit probleem niet te onderschatten en pleitte al voor nieuwe EU-wetgeving om de „reële bedreiging van onze privacy en gegevensbescherming” tegen te gaan.

Surveillancesoftware, ook spyware genoemd, kan dan wel nuttig zijn voor opsporingsdiensten, maar kan ook de beveiliging van databases, computersystemen en netwerken ondermijnen, aldus de EDPS. De diensten zouden daarom meer inzicht en rekenschap moeten geven van hun handelswijze.


„Tieners niet zomaar op Facebook”

BRUSSEL. Tieners onder de zestien jaar kunnen zich voortaan niet op sociale media als Facebook, Twitter, Tumblr, Instagram en Pinterest aanmelden zonder toestemming van hun ouders, als het aan de Europeese Commissie ligt.

Landen kunnen individueel beslissen om de huidige leeftijdsgrens van dertien jaar, die onder andere Facebook hanteert, te handhaven.

De Commissie wil met de nieuwe regel, die naar verwachting volgend jaar definitief wordt, de gegevens van jongere Europeanen beter beschermen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer