Eerste Nederlandse kerstzangavond in Berlijn
BERLIJN. In Berlijn is er in de adventsweken op bijna elk plein een kerstmarkt te vinden. Alle culturen zijn vertegenwoordigd. Sinds maandagavond kan ook een Nederlandse kerstzangavond worden meegeteld: in de Französischer Dom kwamen zo’n 200 mensen bijeen om samen te zingen en het Evangelie te horen.
De in 1705 gebouwde Französischer Dom aan de Gendarmenmarkt in hartje Berlijn wordt geflankeerd door een drukke kerstmarkt.
In de kerk laat organist Age Freerk Bokma een voorspel horen. De kinderen van de Nederlandse school in Berlijn zingen alvast mee met ”Midden in de winternacht”. Later doen ze het nog een keer, maar dan voor in de kerk, voor de preekstoel.
Ze pakken er ook hun tamboerijnen en kaarsjes bij om het geheel extra schwung te geven. Een meisje is zo enthousiast dat ze nog een ”kling” laat horen als het lied al afgelopen is. Gelach klinkt. De kinderen krijgen luid applaus.
Herkenning
Ds. W. in ’t Hout vult het kerstevangelie aan met de kerstgedachte. De predikant van de Nederlandse kerk in Berlijn wil niet te veel aandacht besteden aan de onrust in de wereld: „Het kerstfeest doorbreekt dat alles. Het heeft een diepere grondslag.”
Kerst moet een feest van herkenning zijn, zegt ds. In ’t Hout. Hij benadrukt dat het geen kerkdienst is. „We willen er voor iedereen zijn.”
Dat is gelukt: niet alleen Nederlanders, ook enkele Duitsers hebben hun weg gevonden naar de Französischer Dom.
„De Nederlandse kerk in Berlijn heeft een moeilijke tijd gehad. We proberen de oude tijden te laten herleven, en dat is vanavond goed gelukt”, zegt medeorganisator Jan Boeles, terwijl hij na afloop een beker erwtensoep leeglepelt.
Boeles werkte vroeger als diplomaat in Rome en organiseerde daar ook een Nederlandse kerstzangavond. „Dat heeft toen veel mensen geroerd, en ook hier werkt het.”
Bundel
Behalve aan de bekende kerstliederen is er ook behoefte aan andere liederen, blijkt na afloop van de bijeenkomst.
Riet de Vos, die sinds veertig jaar in Berlijn woont, loopt naar ds. In ’t Hout. Uit haar tas haalt de bezoekster een parochiebundel, die zo te zien al tientallen jaren meegaat. „Ik had gehoopt dat we hier ook wat uit zouden zingen”, zegt De Vos tegen de predikant. „Dat is dan voor volgend jaar”, reageert hij, en stopt het bundeltje in zijn zak. „Die krijgt u natuurlijk terug.”