Teeven-deal is de druppel voor Van Miltenburg
DEN HAAG (ANP). Anouchka van Miltenburg is zaterdag opgestapt als voorzitter van de Tweede Kamer. Ze legde een korte verklaring af, waarin ze zei per direct op te stappen in verband met de zogenoemde Teeven-deal. Volgens Marten Oosting, die de deal onderzocht die toenmalig officier van justitie Fred Teeven sloot met crimineel Cees H., heeft Van Miltenburg zich onhandig gedragen. Een brief van een klokkenluider aan haar over de affaire werd vernietigd.
Van Miltenburg vindt dat ze „zorgvuldig” heeft gehandeld door de brief, die „strikt vertrouwelijk” was, niet met de commissie-Oosting te delen. „De harde woorden van de commissie-Oosting en de voortgaande discussie omtrent mijn persoon doen het ambt van voorzitter te veel geweld aan”, zei ze in de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer.
Er was al vaker kritiek op haar optreden als Kamervoorzitter. Zelfs binnen haar eigen VVD verloor ze steun. Zo deed ze als voorzitter namens het dagelijks bestuur van de Kamer aangifte tegen Linda Voortman van GroenLinks, wegens het lekken van namen van kandidaten voor de Nationale ombudsman. Er bleek Voortman niets te verwijten. Ook werd Van Miltenburg opgeroepen flexibeler te zijn en men vond haar manier van voorzitten moeizaam. „De afgelopen drie jaar waren niet altijd gemakkelijk, maar ik kijk met een heel voldaan gevoel terug op die bijzondere jaren”, zei Van Miltenburg. „Ik houd van dit parlement.”
Fractievoorzitters respecteren haar besluit. D66-leider Alexander Pechtold vindt het wel „teleurstellend dat ze haar verkeerde inschattingen met betrekking tot de klokkenluidersbrief nog steeds ‘zorgvuldig’ noemt.” Premier Mark Rutte noemt het aftreden van zijn partijgenote „een moeilijk besluit dat ik alleen maar kan respecteren”.
Van Miltenburg blijft lid van de Tweede Kamer voor de VVD. PvdA’er Khadija Arib zal haar tijdelijk als voorzitter vervangen. De Tweede Kamer moet nu een profielschets opstellen, waarna kandidaten zich kunnen melden. Het aftreden van een voorzitter is geen unicum. Het gebeurde ook al eens in 1912.
Met haar opstappen voorkomt ze dat ze dinsdag door de Tweede Kamer zou worden ondervraagd. Ze moest voor maandag ook nog schriftelijk reageren op 37 vragen van de Kamer. Die heeft ze deels beantwoord. Daarin zegt ze niets verkeerds te hebben gedaan.