Kerk & religie

De kerk voor de paupers in Wilhelminaoord

Iedere week moesten ze hier naar de kerk, de paupers die in de kolonie Frederiksoord-Wilhelminaoord woonden. De Maatschappij van Weldadigheid die in 1851 de Koloniekerk bouwde, bestaat nog steeds. Kerkgangers zijn er niet meer.

Reinald Molenaar

11 December 2015 11:02Gewijzigd op 16 November 2020 00:00
Koloniekerk met pastorie. beeld RD, Anton Dommerholt
Koloniekerk met pastorie. beeld RD, Anton Dommerholt

Sinds mei dit jaar bewonen Michiel en José Bekkema de pastorie naast het kerkje. Ze beheren de kerk, de pastorie en hebben de bed and breakfast overgenomen van de vorige beheerder. Ze moeten hier meer leven in de brouwerij gaan brengen, vertelt Michiel in de woonkamer van het statige pand, dat in 2009 grondig werd gerenoveerd. Concerten, huwelijken, diensten, maar ook retraites en familiefeestjes: alles kan hier georganiseerd worden in de kerk en op het ruime grasveld erachter. „Mits het passend is bij het karakter van de kerk”, voegt Michiel eraan toe.

Vanuit de gedachte om het bedehuis in de toekomst meer te exploiteren liet de Maatschappij van Weldadigheid, eigenaar van het gebouw, het begin dit jaar restaureren. De oude kerkbanken werden verwijderd en opgeslagen in een nieuwe houten schuur achter de pastorie. Er kwamen stoelen voor in de plaats om gemakkelijk van opstelling te kunnen wisselen. De gaskachels maakten plaats voor radiatoren en vloerverwarming en de muren kregen een likje verf. Ook kwam er een nieuwe keuken achter in de kerk en werden de toiletten vervangen. Buitenom dichtte de aannemer scheuren in de muren.

Bij het gerestaureerde orgel –vrij te bespelen– richtte het stel een retraitehoekje in met een gemakkelijke stoel, een kaarsenstandaard en een tafeltje met een Bijbel erop. Michiel: „We willen onze gasten rust bieden. Een onvergetelijke tijd. Ze kunnen hier fietsen, wandelen, maar ook gewoon genieten van de stilte. Ook in de kerk dus.”

De naam van de bed and breakfast is voor tweeërlei uitleg vatbaar: ”Hierboven”. „De bed and breakfast is op de bovenverdieping van de pastorie. We hebben drie kamers en kunnen zes tot acht gasten ontvangen. Maar ”Hierboven” verwijst natuurlijk ook naar hemelse zaken. We dringen onze gasten niets op, maar willen hun wel een plek bieden om op adem te komen. Het lijkt me mooi om over een tijdje de kerk op zondag open te zetten en dan gewoon te zien wat er gebeurt.”

Het dorp Wilhelminaoord werd in 1818 gesticht door de Maatschappij van Weldadigheid, die in Drenthe, Friesland en Overijssel begon met het ontginnen van grote stukken grond. Armen uit de stad konden hier komen wonen en werken en waren verzekerd van hun levensonderhoud. Ze moesten ook naar de kerk, in het kader van de volksopvoeding. In 2009 werd de hervormde gemeente Wilhelminaoord en Frederiksoord opgeheven, omdat zij te klein was om voort te bestaan. De overgebleven leden sloten zich aan bij de hervormden in Vledder.

Toch is er onlangs nog een avondmaalsdienst gehouden in de kerk, vertelt Michiel. „Dat was mooi om mee te maken. De gemeente uit Vledder had aangegeven dit te willen doen voor haar leden die hier zo lang gekerkt hebben.”

Gebeurt er verder nog wat? Steeds meer, zegt Michiel. „Eerder dit jaar heeft het zangersechtpaar Elly en Rikkert Zuiderveld hier een cd-presentatie gegeven. De kerk, waar 200 mensen in kunnen, zat bomvol. Hun muziek klonk hier prachtig vanwege de goede akoestiek. Om die reden worden hier in de herfst- en wintermaanden ook de zogenoemde Kolonieconcerten gehouden. De –veelal klassieke– muziek is van hoog niveau.”

De Bekkema’s vervelen zich niet. „We hebben nu nog allebei een baan buiten de deur, maar in de toekomst willen we het beheer van de kerk en de bed and breakfast het liefst volledig aandacht geven. Dan gaan hier mooie dingen gebeuren.”


hierboven.nlkoloniekerkje.nlkolonieconcerten.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer